Национални телевизии подали сигнал за "кабеларките", акцията е една от най-мащабните

Снимки: МВР

Действия по съвместното разследване срещу нарушаване на интелектуалната собственост бяха реализирани вчера на територията на няколко области в Южна България след предварителна оперативна работа, предприета по сигнал от български национални телевизии отпреди около два месеца за незаконно разпространяване на телевизионни програми без разрешението на носителя на авторските права и паралелно осъществявани от кабелните оператори данъчни престъпления.

Към момента безспорно е установена значителна разлика между реалните потребители на ТВ съдържание в страната  и официално регистрираните, като данните сочат, че около  700 хиляди абонати са в сивия сектор и чрез тях  собствениците на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери и ощетяват фиска, съобщи говорителката на главна прокуратура Румяна Арнаудова.

Служителите на отдела за компютърни престъпления в ГДБОП, ръководен от  комисар Явор Колев установиха, че проблемът е  основно в Южна България.

Своевременно предприехме и различен подход за работа и създадохме разширен екип за анализ на престъпленията от този тип, като целта бе анализ на наказателната практика досега и извеждане на ефективен подход за пресичане на подобна престъпна  дейност. Изводът е, че при действия по такива разследвания е необходимо участието и на други компетентни служби. От НАП изразиха пълна готовност за стартиране на данъчни проверки, в общата мисия за предприемане на мащабни действия бяха поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията, която технически да установи конкретните нарушения от страна на кабелните оператори и да изясни авторските права за разпространение на съответните канали, допълни Арнаудова.

Бяха сформирани 8 екипа, които едновременно предприеха претърсвания на офиси, касови и помещения с техническа апаратура, ползвани от кабелни оператори, след предварителни разрешения от съответните окръжни съдилища

Към този момент не просто бе потвърдена оперативната информация, но и е събран изключителен по обем от доказателства, установени са недекларирани парични средства, нарушения на данъчното законодателство.

Говорителят на главния прокурор уточни, че установените към момента щети за бТВ, Нова и НВО са за около 10,5 млн. лева, но ще нараснат.

Тя припомни, че въпреки действията през годините, още практикуват кабелни оператори-пирати, които си позволяват да получават немалки суми като такси, но извършват престъпление срещу интелектуалната собственост и укриват данъци. Разпространявани са 60 програми - чужди и български, без разрешение и съгласието на носителите на авторските права.

Обществената опасност на това престъпление е достатъчно голяма, доколкото България преди време попадна в негативен списък на държави, които неглижират защитата на интелектуалната собственост. През 2018 г. страната ни бе извадена от този списък, но последните сигнали отново насочиха вниманието към службите към този казус.

Мащабната реакция на институциите е в отговор на тези незаконни действия и за защита на интелектуалните права и на фиска, каза Арнаудова и допълни, че извършените вчера проверки са на пет кабелни телевизии, незаконно разпространявали защитени авторски програми в Южна България, а за останалата част от страната продължават оперативно-издирвателните действия.

Според събрания до момента доказателствен материал, има основания за повдигане на обвинения, като те ще бъдат уточнени след резултатите от назначените експертизите - авторско-правна и техническа. Необходима е точност и  за размера на укритите данъци, допълни Арнаудова. 

Към момента е задържан единствено IT специалист, оказал отпор при процесуалните действия, като изключвал връзката между касовия апарат и НАП по време на проверката. Говорителят на главния прокурор благодари на експертите от ГДБОП за професионалните действия, на служителите от жандармерията, осигурили достъпа до офисите на операторите. „Признателни сме на екипа от Европол, оказали неоценимо съдействие със  знания и логистика“

Началникът на отдел "Киберпрестъпления" към ГДБОП комисар Явор Колев обясни в детайли естеството и стъпките в осъществяването на този вид престъпления. Той допълни, че операцията продължава и в настоящия момент. След като е преустановено разпространяването на програми без уредени авторски права, в момента контролираме дали ще има възстановяване на практиката и тогава престъплението ще е с друг профил. Регулярни проверки предстоят на всички кабелни оператори в страната, тези, за които има данни, че извършват определени нарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове. Обемът от 700 000 абонати, които са  в сивия сектор и за тях не се плащат данъци, ще бъдат изведени на светло. Престъпната дейност на разпространяване на програми в нарушение на авторското право, ще преустановена, категоричен бе Колев.

Проведената операция срещу пиратската дейност е една от най-големите за цяла Европа, заяви представителят на Европол Богдан Чинару от Центъра за борба с престъпленията, свързани с интелектуалната собственост.

Той поясни, че екипът на европейската полицейска служба е в страната ни за да подкрепи колегите му от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП и да подпомогне акциите с доставените два мобилни офиса. Възхитени сме от работата на колегите от "Киберпрестъпност" и планираме да организираме обучение в Европол  с тяхно участие като  обучители, коментира Чинару.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK