Психолози ще работят със семейството на изнасиленото дете от Сотиря

Снимка: Infomreja.bg

ДАЗД сезира Дирекция „Социално подпомагане“ – Сливен

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) осъжда остро поредния случай на сексуално посегателство спрямо дете в село Сотиря, общ. Сливен. Сексуалната експлоатация и всички форми на сексуална злоупотреба с деца са разрушителни за здравето, психическото и социалното развитие на децата.

Във връзка с поредния случай на сексуална злоупотреба с дете в с. Сотиря, ДАЗД сезира Дирекция „Социално подпомагане“ – Сливен, за оказване на психологическа подкрепа на пострадалото дете и неговото семейство и за предприемане на мерки за закрила, както и кметовете на Община Сливен и село Сотиря за предприемане на целенасочени действия за гарантиране сигурността и безопасността на децата в населеното място, при необходимост и със съдействието на органите на полицията.

Превенцията и борбата срещу сексуалната злоупотреба с деца изискват сътрудничество между всички отговорни институции. ДАЗД като орган за закрила, по смисъла на Закона за закрила на детето, работи в посока изследване и анализиране на феномена „насилие“, в т. ч. сексуалното насилие, и за предприемане на адекватни мерки и дейности за превенция на насилието и злоупотребата с деца, се твърди в официалната позиция на ДАЗД.

По инициатива на ДАЗД са разработени: Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца 2017-2020 г.; План за действие към Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца; Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертва на насилие или в риск от насилие, както и за взаимодействие при кризисна интервенция. С разработването на стратегическите документи се поставя акцент върху необходимостта от разработването на нови и популяризирането на вече съществуващите механизми, чрез които деца и възрастни могат да сигнализират навреме за проблеми, за да не се стига до акт на насилие и с оглед гарантиране на достъпни способи за помощ и подкрепа.

В чл. 7 от Закона за закрила на детето е регламентирано задължението за съдействие при случаи на насилие над дете, като изчерпателно е посочен редът за сигнализиране и действията от страна на специалистите.

С оглед на посоченото, е необходимо както всички професионалисти, така и цялото общество да бъдем безкомпромисни към случаите на сексуална злоупотреба с деца и да демонстрираме нулева толерантност към проявите на насилие над деца. При всеки случай на злоупотреба с дете следва да сме по-сензитивни, да се реагира незабавно, като бъдат уведомявани органите за закрила на детето – Министерство на вътрешните работи, Дирекция „Социално подпомагане“ или Държавната агенция за закрила на детето.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK