Хайдути възвестиха свободата на Банско, хиляди ги посрещнаха в градския парк

Снимка: Infomreja.bg

Айдути слизат от гората, за да възвестят свободата на Банско.

Носии на повече от век и автентични оръжия, най-старото – на 200 години, фолклор и настроение, множество зрители, които градският парк в гарда не успя да побере.

Точно в 12 ч. днес банскалиите от сдружението „Перински айдути“ показаха как някога мило Банско се е освободило в далечната 1912 г. на 5-и октомври. Облечени в лични и автентични носии, мъжете стреляха във въздуха със старинни оръжия, които зареждаха с барут пак и пак… докато целият град разбере колко ценна е историята и културата, съхранена в подножието на Пирин.

В градския парк се състоя събитието, което успя да събере хиляди зрители, пленени от банските песни на хайдутите.

След като преминаха по една от пътеките на парка и пяха „Собраа се Гоце и Яне“, те се качиха на сцената. Там звънът на банските църковни камбани възвести, че живи и здрави смелите мъже са постигнали най-святото след петвековното робство – свобода и мир.

Жени с деца, майки и бащи, братя и сестри посрещнаха своите мъже. После всички заедно заиграха.

Това събитие символично показа как Банско помни историята си и все още има мераклии, които да предават завета на децата си. Има хора като Димитър Касапинов, Радослав Сарафов и семейството му, Сашо Толин, Мимо Кехайов и още много други, които със сърце се впускат в подобни сцени. Самата Деси Баханова бе режисьор на възстановката.

Миналата година в първото издание на фестивала „Фолклорна магия“ бе представена банска сватба и годеж, а днес  - за втора поредна година, банскалии показват пред света богатството си.

Както самият Димитър Касапинов казва „Това остава за поколенията“. (ВИДЕО)

Фестивалът „Фолклорна магия“ се провежда в Банско цели три дни, в които освен много фолклорни състави и танцови ансамбли, има и занаяти – плетки, бижута, дърворезба и шевици.

Множество ентусиасти преминаха през двете сцени на фестивала, показвайки своя певчески и танцов талант.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Shiptars22:07 - 15.07.2019
So kurarsh ssh vs prevzemem...Drislivi Bihar.Idemo Moi Shiptarite...
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK