Доколко ни предпазват маските от заразяване с коронавирус?

Снимка: Infomreja.bg

Екип от американски учени изследва тяхната ефективност

Американски учени установиха, че маските, покриващи устата и носа, намаляват риска носещият ги да се зарази с новия коронавирус с 65%, съобщи в. "Дейли мейл". Преди специалистите мислеха, че те са полезни само доколкото ограничават предаването на вируса на други. Социалното дистанциране е още по-ефикасно. То намалява риска с до 90 процента, предаде БТА.

Коронавирусът се разпространява по два начина - чрез съдържащи го капчици, разпръснати от кашлящ или кихащ заразен човек, или чрез аерозоли, които са много по-малки и остават във въздуха при говор. Специалистите от университета на Калифорния в Дейвис установиха, че маските предпазват ефикасно и в двата случая.

Макар и плексигласовите прегради и шлемове да осигуряват някаква защита, в непроветрено помещение заразяването остава възможно. Маските могат да спрат капчици с диаметър от 20 до 500 микрометра, каквито излизат от устата на говорещ човек. Особено важно е проветряването на помещенията.

"Изследвания в лабораторни условия показват, че вирусът остава жив в аерозолите с полуживот от часове. Той се задържа във въздуха", каза д-р Уилям Ристенпарт от екипа. Той сравни разнасянето на аерозолите с миризмата на парфюм. - Ако човек зад плексигласова преграда е с парфюм, ще го помиришете". /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK