"Прядой" празнуваха и в Годешево с кушии, футболен турнир, димящи скари и оркестър „Кики Бенд”

Снимки: Личен архив

Кметството в сатовчанското село Годешево и местното читалище с подкрепата на Община Сатовча през уикенда организираха празника "Прядой" в най-отдалеченото от общинския център село Годешево, което се намира буквално на самата гранична бразда с южната ни съседка Гърция.

През 2009 година наред с останалите сатовчански села - Вълкосел, Слащен и Туховища, в Годешево също се внедрява традицията за отбелязване на общоселски празник – „Прядой”.

В Годешево "Прядой" се празнува в последната събота от месец юни. Празненствата тръгват от първата събота на юни от село Вълкосел като през всичките съботи на летния месец юни четирите села от община Сатовча празнуват последователно празника, който е свързан с отбиването на агнетата сукалчета от овцете майки.

Така в пограничното село Годешево в събота се заформи последният „Прядой” в Сатовчанско за тази година и той  бе отбелязан подобаващо - с футболен турнир, кушия с коне, много музика, скари и веселие. 

Гвоздеят на празника и в Годешево бе атрактивният оркестър „Кики Бенд”, който с часове весели местните празнуващи хора и техните гости.

За победителите от футболния турнир, кушиите и другите спортни състезания бяха осигурени парични награди и купи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK