„Провиралката“ край село Лиляч – чудото на живота

Снимки: Infomreja.bg

Край кюстендилското село Лиляч в местността Манастира е запазено древно тракийско светилище от скални образувания, наречено „Провиралката“. Според поверието, ако бездетна жена се промуши под камъка, то тя ще зачене. На мъжете скалата също дава плодовитост и любовна сила.

Местните хора вярват, че „Провиралката“ е природно чудо, което притежава много силна енергия и се носи предание, че детето на император Юстиниан също се е появило на бял свят, след като той довел жена си Теодора в светилището да изпълни ритуалите под скалата. Смятна се, че енергията на слънцето зарежда скалата с мъжка сила.

До светилището може да се отиде, като се мине през селото и в края се стига до черен път, който се разклонява. Хваща се десния път, където има табела „За храма Свети Георги“. Пътят минава покрай малък язовир и се изкачва нагоре в гората, докато стигне равна полянка, на която се намира църквата "Свети Георги Победоносец", която е отворена само на празници. До църквата може да се стигне и пеша от язовира за около 20 минути.

В ляво от пътя за църквата, има параклис разположен в малка каменна ниша, от който започва свещения скален комплекс. Той се състои от няколко големи каменни блока, които образуват тунел, в дъното на който в лявата част лежи огромна скала с тесен процеп под нея. Отворът е висок около 30 см, а дължината му е около метър и половина.

През този процеп трябва да се провре жената, за да се сбъдне желанието й за рожба. Ако се вгледате в скалата, ще видите прилика с женско тяло в гръб седнало на камъните, а земята под него е сякаш старателно полирана от успелите да преминат в желанието си да сбъднат мечтата си. Според други предания на това място траките са устройвали мистични ритуали за плодородия.

По поляната около скалния масив са разпръснати едри плоски кръгли камъни. Според някои това са останки от древни маси за пиршества, според други пък са били олтарни камъни. По данни на местни жители самият ритуал на провирането трябва да се извърши преди изгрев слънце, за да има желания ефект.

След ритуала участниците в него могат да се смятат за побратими. Според данни отново събрани от местното население на Лиляч, много невести са се "сдобили с рожби", заради широко известната в района чудотворна мощ на провиралото. Аналогията с връщането в утробата на майката-земя, влизането в съпричастност със свещения брак между Слънцето и Земята, осъществявана на свят ден в древността, за да се продуцира по магически път ново раждане е очевидна.

При провиралото край Лиляч, тази идея за свещен брак е съхранена в силно профанизиран вид, при това във връзка най-вече с традиционните магически здравоносни практики.


 

 

КОМЕНТАРИ

помацу07:23 - 19.09.2017
Аман от такива статии,българите се обезвериха заради тези чудодейни камъни ами оставете медицината,спрете работата на болниците,затворете университетите и се отдайте на"провирачката",такива камъни има във всяка една област на България.Обезврряването на хората е пагубно за развитието на човечеството!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK