Министърът обеща за "Кулата": Повече граничари и мобилни проверки

Снимка: Infomreja.bg

Ние от МВР ще направим всичко възможно да облекчим трафика на ГКПП-тата. Ще има отделно хора преди пункта, които да насочват трафика – на коридор за граждани от ЕС, за граждани от трети страни и за камиони.

Това заяви главният секретар на МВР – Ивайло Иванов.

Той бе на посещение заедно с министъра на вътрешните работи – Младен Маринов, директора на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ – гл. ком. Светлин Кичиков, двамата директори на ОДМВР – Благоевград и Кюстендил, директор на РГС – Смолян – Стоян Мандаджиев.

Те инспектираха ГКПП „Кулата“ и работата на пункта.

„Тук има 8-10 коридора за преминаване, а на гръцкото ГКПП има значително по-малко. Ние можем да пуснем на излизане максимум 4 коридора и един за товарни автомобили. Огледах нещата и още в неделя изпратих Кичиков да дойде на място.

Това, което ще направим, е да пуснем допълнително хора. Дирекция „КИС“ ще заведат организацията да пуснат модули, които да могат извън КПП-то да обслужват автобуси на място. Това ще повиши пропускаемостта“, каза Маринов.

Констатацията на делегацията е, че при желание от гръцка страна трябва да има по-добра организация.

Разбирам, че всички пътуващи са затруднени, но сигурността е много важна. От вчера имаме случай, при който на вход в камион с дини са намерени 5 нелегални мигранти. Това е втори такъв случай – с дини, но и с мигранти“, каза още Маринов.

И министърът и подчинените му отправиха призиви към гражданите:

Искам да призова гражданите да носят всички документи, които са необходими. Когато всичко е подготвено една проверка протича за 10-15 мин. не повече. Колегите са изключително подготвени, те разпознават фалшивите документи. За сметка на трафика не трябва да правим пробив на сигурността“, категоричен бе главният секретар.

Организация вече е създадена след минало седмичните проблеми. Тази година в този период, сравнено с миналата година по същото време, трафикът на „Кулата“ се е увеличил с 25%, а 65% са били с малолетни или непълнолетни“, обясни Кичиков.

Ще направим така, че колегите да обработват няколко автомобила едновременно с мобилни устройства. По отношение на товарния трафик – има ограничения през летния сезон, така че това облекчава трафика“, бе обещано от МВР.

Маринов допълни, че за да е непрекъсваем процесът трябва и от гръцка страна да се подобри инфраструктурата.

„Искам да се обърна към гражданите – ние правим всичко възможно на пресцентъра на сайта ни да подаваме информация какъв е трафикът. Това може да е ползвано от гражданите още преди да тръгнат към пункта. Затова ще има постоянна информация“, призова отново Маринов.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK