Съпруга срещу заплащане или как една ромка отнесе 1000 лв. глоба за многобрачие!

Снимка: Infomreja.bg

Булки срещу заплащане.

Това е едно от често срещаните явления в ромския квартал в Рила. Не една или две жени вече са си намерили съпрузи, от които са получили различни суми пари. Схемата е стара и вече добре позната. Целта на чуждестранните съпрузи е да получат визи.

Такъв е и един от последните случаи, по които вече има влязла присъда на Районен съд – Дупница, научи ИНФОМРЕЖА.

Обвиняема по делото е била ромката Жанета Сандева. Тя успява в рамките на около 2 години два пъти да сключи граждански брак с чужденци в Кипър. През 2014 г. позната на Сандева й обяснила, че ако замине за Република Кипър и сключи граждански брак с чужденец ще получи голяма сума пари. Тъй като била в тежко финансово положение ромката приела предложението на приятелката си, като се снабдила с удостоверение за семейно положение.

Отивайки в Република Кипър я посрещнали нейни познати, които подготвили необходимите документи и на 02.12.2014 г. в общински съвет на гр. Никозия тя сключила граждански брак с индийския гражданин. Няколко дни след сключване на брака жената се завърнала в Република България и продължила фактическото съжителство с И.Д. Две години по-късно същата схема се повторила, като обещаната й сума била в размер на 1000 евро.

През 2016 г. в ромската махала на гр. Рила дошъл познат на обвиняемата от Сандански, който й предложил 1000 евро, за да сключи граждански брак с чужд гражданин. Отново Сандева отпътувала за Република Кипър, където на 06.10.2016 г. в общинския съвет в гр. Никозия, без бракът й с индийския гражданин да е прекратен, сключила още един с бангладешки гражданин. След получаване на обещаната сума отново се завърнала в Република България и заправила за двамата си съпрузи.

Малко по-късно обаче, по служебен път, чрез посолството на България в гр. Никозия, документацията по сключения брак постъпила от Дирекция "Консулски отношения" при Министерство на външните работи на България в Община Рила.

Последва и дело в Районния съд в Дупница, като Жанета напълно призна вината си. След сключено споразумение с прокуратурата на ней й беше наложено административно наказание – глоба, в размер на 1000 лв.

Съдбата на Жанета имат не една или две жени от ромската махала в Рила. Те обаче нямат средства, за да се разведат със съпрузите си. Отделно от това заради факта, че не се водят самотни майки на голяма част от жените са спрени социалните помощи.

С решението на проблема се е заела и общинската администрация в Рила. Вече има нает адвокат, който ще разведе „булките“, но само тези, на които децата посещават редовно училище.

За останалите – те ще продължат да бъдат нечии съпруги, на непознати мъже, някъде из света...

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK