Ревизоро: Водната криза не е приключила

Източник: БГНЕС

Емил Димитров предупреди, че следващата година ще е трудна

Лятото - пясъка и морето, зимата - комините в небето. Заради политическата обстановка всичко ще се преекспонира и екопроблемите ще започнат да се използват с политически цели, както е и било досега. Това са очакванията на министър Емил Димитров - Ревизоро, който предупреди в студиото на БНТ, че водната криза, която е от 3 години, изобщо не е приключила.

Вчера е официализирано решението да се работи по три язовира. Димитров има думата на премиера Борисов, че решението за това ще мине и през Министерски съвет. Ревизоро "поправи" обаче думите на премиера за изграждането на три нови язовира. Няма да се изграждат нови, а ще се използват три изоставени язовира.

Емил Димитров предупреди, че следващата година ще е трудна, тъй като кризата не е приключила, а и очаква на много места заради предстоящите избори да има отново чисто политически обструкции срещу ограничаването на ползването на водата. Иначе Димитров още с първия график, който е подписал дни след стъпването си в длъжност министър, е ограничил количествата на вземанията от язовирите в цялата страна.

Януари 2020 и януари 2021 ще бъдат различни. Миналата та година имахме 3 критични питейно-битови язовира, сега такъв ще е един. Язовирите "Дяково" и "Студена" бяха празни и "Бобов дол" също щеше да бъде. Говорим за питейно-битовите. Сега яз. "Ястребино" има вода за пиене, яз. "Тича" има за още 2 години и яз. "Студена" и яз. "Дяково" са пълни. Имало е проблем с яз. "Асеновци", който имаше вода за 3 месеца, сега вече е пълен за една година. Само яз. "Камчия" в момента е проблематичен.

Голям проблем като цяло са язовирите на "Напоителни системи", които би трябвало през зимата да се пълнят, за да има вода през лятото за земеделците. "В края на годината няма как язовирите да бъдат пълни, лошото е, че на много ниски нива масово", посочи Емил Димитров. Не само заради сушата, а заради амортизация на съоръженията и това, че не са поддържани през годините, дори и през зимата тези язовири не могат да се напълнят добре.

На въпрос за следващия туристически сезон и критичните нива на водоемите в областите Бургас и Варна, Емил Димитров призна, че има проблем, но премиерът бил информиран и се работи земеделски язовири с добра вода да бъдат включени в системата за битови нужди.

Срещаме много трудности и съпротива, по която и да е тема, заяви Емил Димитров и не спести недоволството си, че за всичко се търси отговорност от МОСВ, дори и отговорните да се местните власти. Като пример той даде настроенията в Русе.

На въпрос за политическата тема в момента - исканата оставка на правителството, Емил Димитров заяви, че само ще бъде улеснен, ако някой друг направи графика за водоползването за следващата година, но и попита, ако дойде служебно правителство, кой точно ще го прави този график. Иначе, ако Борисов подаде оставка, тя ще е за цялото правителство. "Ако си тръгваме, си тръгваме в комплект", заяви Емил Димитров - Ревизоро. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK