Проверки по опазване на горите в “ДГС Самоков”

Снимка: Infomreja.bg

Не са открити нарушения при транспортирането на дървесина

Във връзка с публикувана информация в социалните мрежи за нарушения в горски територии в Рила, в района на „ДГС Самоков”, в периода 19-28 май служители на ЮЗДП и Регионална дирекция по горите София извършиха обстойна проверка на изнесените твърдения. Инспектирани са общо 16 подотдела, предоставени на фирми за добив на дървесина след проведени процедури, както и товарни автомобили, транспортиращи дървесина.

В гранични подотдели, в близост до дърводобивен обект, е констатирана незаконна сеч и транспортиране на 26 дървета от смърч и бял бор с общо количество 56 куб. метра строителна дървесина. В девет от подотделите не е извършвано почистване на сечището успоредно с извеждането на сечта. В два подотдела е установено наличието на отсечени дървета, закачени за други стоящи съседни дървета, които представляват реална опасност за работещите в обекта. Проверяващите установяват в един от проверените обекти отсечени изсъхнали и пречупени дървета, които не са инвентаризирани и отразени в документите. Направена е и просека, която не е заложена  в технологичния план на сечището.

Във връзка с предписанията на проверяващите, от „ДГС Самоков” са предприети действия за установяване на лицата, извършили сечта на описаните 56 куб. метра дървесина. На нарушителите са съставени 6 акта. В 7-дневен срок актовете ще бъдат предоставени на РДГ София за издаване на наказателни постановления.

Не са открити нарушения при транспортирането на дървесина. Всички проверени товарни автомобили са с регистрационни табели и разрешителни за достъп до горски територии. В „ДГС Самоков” от началото на 2020 г. е възприета практиката при издаването на превозен билет да се изпраща от експедитора снимка на камиона, на която да се вижда регистрационния номер и превозваната дървесина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK