Проверка на ЦЛТРДБ ще има! Учители от НХГ подкрепиха Бонка Ичкова, културни и спортни дейци застанаха зад Общината

Бонка Ичкова, Николай Бошкилов и Христина Шопова, снимка: Infomreja.bg

Проверка на Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград ще има. Това уверение даде министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев, по време на вчерашния парламентарен контрол.

Дебатът в Народното събрание бе предизвикан след питане на народния представител от БСП, Николай Бошкилов, провокирано от протестното писмо на учителските синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа“.

По думите на Вълчев, МОН вече е извършило проверка по подадения сигнал, като е констатирано, че посочените факти в писмото не са верни. Бошкилов обаче запозна министъра с друго писмо, достигнало до него, в което синдикатите категорично възразяват проверката да бъде извършена от Регионалното управление на образованието в Благоевград.

 „Началникът на РУО-Благоевград, Ивайло Златанов, е председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към Общинския съвет и е съветник от листата на кмета Атанас Камбитов. Това поражда съмнения за обективност, тъй като много от случващото се в центъра става под диктовката на зам.-кмета Христина Шопова и с мълчаливата намеса на господин Златанов“, зачете в пленарна зала писмото на синдикатите Николай Бошкилов.

В крайна сметка министър Вълчев обеща, че в най-кратък срок желаната от синдикатите и народния представител от БСП проверка ще бъде назначена.

Нападките тръгнаха от общинския председател на СБУ в КНСБ-Благоевград, Бонка Ичкова, и председателя на РСО-Благоевград, към КТ „Подкрепа", Ирина Андонова, които заговориха за неправомерни такси, двоен стандарт при назначенията и за упражняван психологически натиск върху преподаватели.

Нещо повече, в протестното си писмо Ичкова и Андонова обявиха, че ЦЛТРДБ се управлява еднолично от заместник-кмета по хуманитарни дейности, Христина Шопова, и е превърнат едва ли не в нейна частна школа.

Ако при проверката бъдат установени нарушения, ще поискаме оставката на г-жа Шопова, закани се преди дни депутатът от БСП, Николай Бошкилов. Той дори поиска от градоначалника Атанас Камбитов да отстрани заместничката си, докато трае инспекцията в ЦЛТРДБ, за да не се допусне нейно влияние върху министерската проверка.

След „хвърлената ръкавица“ от синдикатите последва протестна подписка на работещи в центъра, които увериха, че обвиненията са тенденциозни и не отговарят на истината.

Със случая са запознати премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието и науката - Красимир Вълчев, Янка Такева - председател на СБУ към КНСБ, Юлиян Петров - председател на СО към КТ "Подкрепа", народните представители Даниела Савеклиева и Николай Бошкилов, кметът на Благоевград - Атанас Камбитов, и началникът на РУО-Благоевград, Ивайло Златанов.

До тях стигнаха и нападките, и подкрепата за новосъздаденото звено.

Писаха им и учители от НХГ "Св. св. Кирил и Методий", където синдикалният лидер Бонка Ичкова е дългогодишен преподавател. От училището приложиха и подписка в защита на Ичкова, подкрепена от над 40 учители, сред които и директорът Марин Митов.

"Г-жа Ичкова работи в НХГ от 26 години и всички ние, включително ученици и родители, я познаваме много добре и не можем да допуснем с лека ръка да се петни името й. За нас звучат обидно коментарите, че тя не си е вършила добре работата в ЦЛТРДБ. Напротив - тя е учител за пример, който е всеотдаен в работата си и с ученици, и с родители", гласи протестното писмо на НХГ.

Освен подкрепа към своя преподавател, то съдържа и нападки към Община Благоевград.

"Ние, работещите в сферата на образованието, знаем как управлява г-жа Шопова. Не ни е известно тя като заместник-кмет по хуманитарните дейности да е помагала на образователни или културни институции в града, но знаем под сурдинка от разговори с директори на детски градини, че тя назначава там от първия до последния служител. През последните години се убедихме, че за Община Благоевград образованието и културата не са важни, а са излишен лукс. Непрекъснато се леят хвалебствени слова, каквито не сме чували и по времето на тоталитарния режим", заявяват още учителите от НХГ. 

Със своя позиция излязоха и частни организации и физически лица, занимаващи се с култура, спорт, образование и други възпитателни дейности, които пък подкрепиха цялостната стратегия и политика на кмета Атанас Камбитов в сферата на образованието, културата и спорта.

"Община Благоевград доказва ежедневно, че възпитанието, образованието, спортът и въвеждането на младите хора в духа на българското е приоритет! За първи път от толкова години усещаме присъствието на институция, в лицето на Община Благоевград, която да защитава и отстоява интересите на образованието, културата, спорта, почитта към българските традиции, занаяти и обичаи. За първи път от толкова години Благоевград се превърна в притегателен център на международни и национални инициативи, свързани с образованието, спорта, културата като цяло. Доказателства за това са многобройните участия в международни и национални събития", е тяхната гледна точка. 

Според тях въведената такса за школите в ЦЛТРДБ прави децата съпричастни и отговорни към занятията, с които сами са се ангажирали, а на фона на много други центрове за обучение на деца благоевградският е не само действащ, но и развиващ се.

"Дойде времето, в което тези институти ще трябва да дават резултати и да се отнасят с уважение и професионализъм към дарбите на децата ни. Но само този, който уважава труда и качествата на хората, какъвто е господин Камбитов, може да има смелостта да бъде строг, но и справедлив! Ползите от това управление са огромни, искрено се надяваме долнопробните сплетни и некоректни хора, (голяма част стоящи на „хранилка") отдавна дали своя принос, който ние признаваме и зачитаме, да не спират общинското ръководство да прокарва именно тази съвременна, реалистична и стабилизираща реформа. Властта не привилегия, а отговорност и Община Благоевград следва тези правила и доказва, че вярва в този принцип!", е мнението на културни и спортни деятели, работещи в частния сектор.

Има ли нередности при управлението на ЦЛТРДБ, или не - ще покаже проверката на образователното ведомство, с която вече се ангажира министър Красимир Вълчев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Гошо Гошев22:30 - 14.10.2017
До Анонимен, Ти си Ъпсурд, дори грамотно не можеш да пишеш... Сполай ... Иди утре пред кметството, оплачи се, чекат те , смешко
Анонимен17:24 - 14.10.2017
Разбира се че има далавери Шопова коли и беси навсякъде ....отдавна трябваше да махнат въпросната от качеството и на шефка на културата ......пълен абсурд
Благоевградчанини15:45 - 14.10.2017
Бонка Опакова, чии интереси защитава, своите лични или тези на децата?! А и в качеството си на "лидер" в КНСБ, дали не злоупотребява? И трето, защо не обърнат внимание и на други организации, на читалището, на музея... Или понеже те се ръководят от червени другари и няма да ги закачаме?! Именно там се извършват " далавери", ама нали са чеда на партийни лидери и са недосегаеми. Защо ли е така, нека отговорят другарката Ичкова и другарят Бошкилов!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK