Провеждат разяснителна кампания за чумата по свинете сред ромите в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Областната епизоотична комисия: Не се налага масово избиване на свинете

Ромският общественик Стефан Лазаров поде разяснителна кампания сред жителите на квартал „Изток“ във връзка с чумата по свинете.

Тази вечер той приканва всички свои съкварталци на среща в ромското читалище. Там те ще получат подробна информация за болестта, както и мерките, които трябва да предприемат при установен случай на чума.

Апелирам към всички жители на квартала да се съобразят с превантивните мерки, които бяха обявени от областната епизоотична комисия и да пристъпят към доброволно заколване на прасетата, гледани в частни стопанства тип „заден двор“.

Рискът е такъв, че, ако възникне огнище на зараза, може да не се оползотвори месото и хората няма да получат финансовото подпомагане в размер на 300 лв. Средствата се отпускат за обезпаразитяване на помещенията“, уточни още Лазаров.

И въпреки, че няма установен случай на африканска чума по свинете в Кюстендилско, сред населението се насажда масова психоза.

От областната епизоотична комисия в Кюстендил отново припомниха, че не се налага масово избиване на свине, а превенция.

По преценка на стопаните те могат доброволно да заколят свинете си до 26.08.2019 г. Предвидена е и финансова помощ за стопаните, които изпълнят мерките за превенция.

Именно с цел превенция в Кресна бяха изклани 209 прасета, след като бе намерено мъртво прасе, носещо се по водите на река Струма. Не бе установено обаче, че има болно животно в самия град. След като бе свикана епизодичната комисия, бе взето решение да бъде даден срок на собствениците на животни сами да изколят прасетата, а този понеделник служители на БАБХ напарвиха проверки и дезинфенкция на дворовете. Причината, отново както стана ясно, бе да не се разпространи евентуална зараза в определената 3-километрова зона.

От страна на хората нямаше съпротива, разпирайки нуждите на клането. Във всички други градове на Югозапада няма наложена такава мярка, нито сигнали за болни животни.

Преди месец кметският наместник на село Баня, Разложко, обяви във Фейсбук чрез пост хората да започнат да колят прасетата си, защото от МЗХГ е простигнало подобно предписание, в което обаче ясно пише, че след като няма установена зараза – то клане може да се извърши доброволно и не е наложително!

След клане се отпускат 300 лв. за извършване на почистване и дезинфекция на обектите, както и тяхното привеждане към правилния режим на отглеждане на животни – регистрация и биосигурност“, поясниха още членовете на Областната епизоотична комисия.

Отделно от това в срок до 26 август 2019 г. кметовете на общини трябва да представят списъците на стопаните, приложили мярката доброволно клане.

Спешният телефон за връзка при необходимост от допълнителна информация, сигнали за нелоялни стопани, заболеваемост или други проблеми, свързани с АЧС, е: 0700 122 99.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK