Провеждат операция „Деве баир – 8-14.IX.1944 г.“ на 200 м северно от Гюешево

Снимка: Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“

Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ организира „Операция Деве баир - 8-14.IX.1944 г.“.

Тя ще се проведе на 6. октомври /събота/ в 12:00 часа в района 200 м северно от село Гюешево, в подножието на Деве баир. Към "полесражението" ще насочват табели "Възстановка".

На това място преди 74 години в четиридневни непрекъснати кръвопролитни боеве 9. пехотен Пловдивски полк успява да спре многократно превъзхождащите ги немски войски нахлули през държавната ни граница и опитващи се да пробият към град Кюстендил.

Въстановката ще се проведе с любезната подкрепа на Министерството на отбраната, Националната гвардейска част, община Кюстендил и кметство Гюешево. Ще бъде използвана много рядка оригинална бойна техника от Втората световна война - мотоциклети, бойни коли, артилерия и много изненади и емоции.

На събитието са поканени ветерани, някои от които взели участие именно в тези боеве, поканени са още ученици, официални лица, а всички останали са добре дошли на поредната среща с миналото! Входът е свободен.

В началото на септември 1944 г. малка България е на прага на драматични събития. Силите на Третия Райх отстъпват по всички фронтове, а Червената армия вече е на брега на река Дунав.

За страната ни настъпва труден избор - окупация от Червената армия и поредна национална катастрофа или да се обърне срещу бившите си съюзници - германците. На 2. септември 1944 г. идва на власт, макар и само за седем дни, правителството на Константин Муравиев /БЗНС/, което скъсва дипломатически отношения с Германия на 5. септември 1944 г.

В отговор немските войски на територията на Македония и бивша Югославия започват да разоръжават, пленяват и изпращат в концентрационни лагери нашите окупационни части, а по „старата“ ни граница се съсредоточават силни сили на Райха, чиито намерения не са загадка за нашето разузнаване.

Опитните германци нямат намерение да чакат България да ги нападне първа и да отреже пътя за отстъпление от Гърция и Егейските острови на 300 000 немски бойци от групата армии „Е“. Немците знаят много добре, че най-добрата защита е нападението и се готвят да накажат бившия си съюзник. Вече са сторили същото с италианците и мислят, че българите също ще се окажат лесен противник.

В отговор правителството на Муравиев заповядва на 4. септември 1944 г. „старата“ ни граница да се осигури с наши макар и малобройни армейски части, а всички български окупационни части избегнали немски плен с цената на тежки битки с немците и бомбардирани и от немската и от съюзническата авиация трескаво бързат да се приберат в „стара“ България.

Основното шосе за изтегляне към Родината минава през Деве баир над с. Гюешево. Там и в района на Крива Паланка немците са струпали силна групировка, която отрязва пътя и се готви да нахлуе в България. На 5. септември 9. пехотен Пловдивски полк под командването на полковник Иван Бонев получава заповед с придадени артилерийски и бронеизтребителни поделения да се изнесе в района на град Кюстендил, като прегради пътя от Крива Паланка в участъка село Бобешано - връх Руен и да не позволи на немски части да преминат старата граница.

На 8. септември поделенията на 9. пех полк са съсредоточени в указания район. Провежда се разузнаване и укрепване на позицията, за втори отбранителен рубеж ресурси няма - падне ли Деве баир, немците ще влязат в Кюстендил...

На 10. септември противникът извършва разузнаване с бой, започва и двубой между немската и нашата артилерия. На 11. септември по шосето от Крива Паланка към Деве баир започват настъпление противникови мотоциклетисти и бойни коли с оръдия. Започва да работи бронеизтребителната ни артилерия разположена до шосето, ударени са много немски машини, но въпреки това отделни групи немски пехотинци преминават преградния артилерийски, минохвъргачен и картечен огън и достигат на 50 крачки от нашите позиции.

Отблъснати са успешно пред самите ни позиции и се оттеглят с много загуби. Наши пикиращи бомбардировачи „Щука“ са повикани на помощ и хвърлят бомбите си върху немските подкрепления идващи от Крива Паланка. След първите сражения някои от пленените немски войници се оказват от елитната 7-а СС планинска дивизия „Принц Ойген” и имат задача да преминат границата и овладеят Кюстендил.

На 12. септември ята самолети „Щука” с български опознавателни знаци на три пъти нападат позициите на 9-и пех полк. Убити са 3-ма и ранени още 3-ма български бойци. „Предателство или грешка!?“ - пише в дневника си командирът на 9-и пех полк полковник Иван Бонев, а войници и офицери не могат да повярват на случилото се.

По-късно българските пилоти извършили бомбардировките споделят, че са получили заповед от която става ясно, че Българското командване не е вярвало, че полкът ще спре немските части, уверено е, че Деве баир вече е в ръцете на врага и е заповядало ударите на нашите пикиращи бомбардировачи върху „превзетите от немците“ позиции. 13. септември започва с артилерийски двубой, който трае през целия ден, а през нощта е отбита нова нощна атака на германците. На 14. септември следват две нови немски атаки.

Германците не се спират пред никакви жертви-решени са да овладеят Деве баир на всяка цена! Особено ожесточена е втората атака, при която немците излизат във фланг на 1-ва дружина на полка. Командирът на четвърта рота поручик Никола Гечков повежда смела контраатака вкл с ръкопашен бой, противникът е изненадан, търпи загуби и се оттегля към Крива Паланка.

Само след месец и половина храбрият поручик Никола Гечков ще падне със смъртта на храбрите край река Пчиня... След боевете при Деве баир командващият българската армия генерал Владимир Стойчев пристига на място и изказва благодарност на командира и всички чинове за блестящо проведената операция „Деве баир”.

Полковник Иван Бонев е награден с Орден за храброст - ІV степен, първи клас. Делегация от кюстендилци, водена от кмета д-р Ливадински, го провъзгласява за Почетен гражданин на Кюстендил. 9-и пехотен полк продължава победния си път през Крива Паланка, Стражин, Страцин, река Пчиня... Завръща се тържествено в Пловдив, а командирът му полк Иван Бонев е носен на ръце от възторжените си войници.

Само месец по-късно отказалият да сътрудничи на новата власт командир е арестуван, жестоко репресиран по затвори и лагери и убит. Героят от Деве Баир, „Спасителят на Кюстендил“, както го наричат благодарните кюстендилци, доблестният командир загива не на бойното поле, а смазан от бой и болести в затвора.

Нелепа и тъжна история, която вместо до омраза трябва да води до поука! Защото България е една и никакви политически пристрастия не трябва да са по-силни от чувството за дълг към Отечеството и любовта към род и Родина! Вечна е паметта за подвига на 9-и пехотен полк, готов да умре воден от храбрия си командир, но да не отстъпи и крачка назад!

Победата при Деве баир осигурява следващите успешни операции на Българската армия в Македония и бивша Югославия през първата фаза на войната. Нищо не е забравено! Никой не е забравен!

Посещението на възстановката е безплатно!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK