Български ученици се завърнаха от Португалия като призьори

Снимка: Infomreja.bg

Петър Жотев от Софийската математическа гимназия  „Паисий Хилендарски”, Красимир Масларов от Националната природо-математическа гимназия и Александър Проданов от Профилираната природо-математическа гимназия в Казанлък спечелиха сребърни медали на XVII олимпиада по природни науки на Европейския съюз EUSO, която се проведе в Алмада, Португалия.

Бронзови медали завоюваха Виктор Гилин от Националната природо-математическа гимназия, Павел Атанасов Николов от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив и Васил Николов Николов от Първа частна математическа гимназия в София.

Олимпиадата се проведе във Факултета по природни науки и технологии на Лисабонския университет NOVA в два кръга, а България участва с два отбора по трима ученици на възраст по-малка от 17 години, съгласно регламента на състезанието.

Участниците решаваха екипно експериментални задачи с изследователски характер, свързани с качествата на корка като природен материал и използването на ресурсите на океана за добиване на енергия и за опазване на природата.

Български ученици участват в EUSO за дванадесета поредна година. Една от основните цели на инициативата е да стимулира работата с даровити деца от европейската общност, да развива умения за работа в екип и решаване на теоретични и практически задачи в областта на природните науки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK