Проучване на ИНФОМРЕЖА: 38% не искат лятното часово време

Снимка: Infomreja.bg

Преместихме часовниците с час напред в 3 часа в нощта на събота срещу неделя.

Лятно часово време е въведено за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

На 8 февруари 2018 г. Европейският парламент призова за оценка на смяната между лятно и зимно часове време.

Евродепутатите приеха резолюция, в която призоваха за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо.

Резолюцията беше приета с 384 гласа "за", срещу 153 "против" и 12 "въздържал се".

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората се притесняват как им се отразява на здравето смяната на часа, която се случва два пъти годишно.

ИНФОМРЕЖА направи проучване. Чрез анкета попитахме читателите си: Искате ли да се отмени лятното часово време?

Възможните отговори, между които читателите избираха са:

Да, астрономическото време е по-полезно за здравето.

Не, не ми пречи смяната на времето.

Не, защото имам повече време за работа.

Нямам мнение по темата.

За това времето да не се променя, т.е. да бъдем целогодишно на астрономическото време, са гласували най-много хора – 38,68%.

Колебливи са резултатите, но значително по-ниски, между двата варианта: „Не, не ми пречи смяната на времето“ и „Не, защото имам повече време за работа“. Според 8,02% смяната на времето не им пречи, а според 6,02% през лятното часово време имат повече време за работа.

Едва 1,43% нямат мнение по темата.

Тъй като превъртането с час напред на часовниците означава, че спим с час по-малко, се появиха различни съвети как да се наспим за работната седмица. Един от съветите за наспиване е да станем час-два по-рано от обичайното в неделя, когато почиваме. По този начин в неделя вечерта ще ни се доспи по-рано и може да заспим по-рано, за да се наспим за понеделника.

За последните години редица държави се отказват от смяната на времето. 

Сред държавите, отказали се от смяна на часовника са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015). Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016).

Смяната на часовника към лятно часово време е въведено на 1 април 1979 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK