Протягат ли ръце управляващите към милиардите в пенсионните фондове?

Снимка: bnews.bg

В частните пенсионни фондове са натрупани вече над 12 милиарда лева наши пари, с които трябва да си помогнем когато настъпи момента за оттегляне от активна трудова дейност (пенсиониране). От създаването си КСО (Кодекс за социално осигуряване) е променян над 40 пъти. В последните години тези промени все повече са насочени към милиардите събрани в пенсионните фондове. Защо управляващите протягат към нашите ръце грабливите си ръце?

На първо място за попълване на огромния дефицит на бездънната яма наречена НОИ, който е над 4 милиарда лева. Всяко прехвърляне на пари от пенсионните фондове би освободило паричен ресурс за управляващите. Този ресурс ще бъде отчетен като“ успех“ в борбата с контрабандата и отчетен в бюджета като излишъци.

Практиката през последните години ни показва, че излишъците в бюджета се харчат абсолютно безконтролно. Прибраните пари от фондовете биха осигурили на управляващите и политически комфорт, изразяващ се във възможността да наливат стотици милиони от нашите пари в нереформирани системи.

Пресен пример наливането на нови 500 милиона в НЗОК. Припомняме, че през последните години бюджета на НЗОК от 600 милиона лева се е увеличил до 3 800 000 000 ( три милиарда и осемстотин милиона лева) ,което с нищо не е подобрило здравеопазването за обществото, но за сметка на това са се увеличили крадците на обществен ресурс. Но да се върнем на последните промени в КСО чрез които пенсионните фондове са поставени на колене, чрез меко казано тероризиращи поправки. Въведените регулации ще дават възможност на КФН (Комисия за финансов надзор) да отнема лиценза на пенсионните дружества(ПОД) по субективни и необясними критерии.

На второ място фондовете ще бъдат принудени да продават активи, независимо дали пазара е благоприятен или не, поправката е насочена към продажбата на недвижими имоти. Първенец по въвеждане на витиевати промени в КСО е Менда Стоянова. С ново въведеното понятие за свързани лица – „намиращ/и се в тесни връзки“ се разбива на пух и прах създадената през годините съдебна практика, тъй като понятието „тесни връзки“ е непознато в правния мир.

Друга група промени, уреждащи отнемането на лицензи на ПОД, въвеждането на нови принудителни мерки, завишени санкции и възможности за пряко управление на ПФ от КФН, буди най-силна тревога. На практика това дава възможност за скрита национализация на частна собственост в случая на нашите пари събирани за пенсия. Българския народ като, че ли започна да свиква да му прибират парите защото сметката винаги е плащана от него!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK