Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи

Снимки: МЗХГ

Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи на територията на област Хасково. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриване на команден пункт за борба с градушките в Хасково.

Тя уточни, че през последните 3 години средствата за модернизацията на системата за противоградова защита възлизат на над 13 млн. лв.

„Това са първите инвестиции след 1989 г. за увеличаване обхвата на защитаваните площи и за инвестиране в противоградова защита“, подчерта министърът на земеделието. Десислава Танева допълни, че до края на месец май предстои откриването на още един команден пункт в село Тъжа, с прилежащи към него 23 ракетни площадки.

„Също така в експлоатация ще влязат и 13 нови площадки към вече съществуващите командни пунктове в страната”, каза още тя.  По думите й, над 30 % от обработваемите земеделски площи в страната попадат в обхвата на противоградовата защита.

Общата стойност на командния пункт в Хасково и ракетните площадки е около 1 млн. лв. Министър Танева заяви, че от общо 1.5 млн. дка обработваеми площи в област Хасково, още от тази вечер ще бъдат опазвани от градушки 1.1 млн. дка.

„В незащитаваната територия се предвижда градозащитата да се осъществява чрез самолетен способ, но това ще се реализира само при споделена финансова отговорност между държавата и земеделските производители“, категорична бе Танева.

Десислава Танева съобщи, че 72 хил. дка са напълно пропадналите площи на територията на цялата страна от началото на годината, вследствие на падналите градушки. Тези данни са към днешна дата от обработените протоколи на обследваните площи.

„В момента комисиите продължават с огледите. Експертите влизат в засегнатите земеделски площи, когато водата се оттекла и по земеделските култури може да се установи процента на пропадане“, уточни министър Танева.

Тя припомни, че държавата прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разходите при 100 % напълно пропаднали площи, която е в размер на 4 млн. лв. „По-високо обезщетение ще получат земеделските стопани, които имат застраховки, защото това е държана помощ, а не механизъм за застраховане“, поясни земеделският министър.

На официалното откриване на командния пункт присъстваха инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за борба с градушките (ИАБГ) и Надежда Такиева, директор на Регионална дирекция за борда с градушките в Хасково.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK