Манган във водата изведе жителите на пловдивското село Брестовица на протест

Източник: iStock

Те не вярват, че водата е годна за пиене

На протест заради лошото качество на питейната вода излязоха жителите на пловдивското село Брестовица. През февруари в селото беше засечено наднормено съдържание на манган във водата и тогава общинските власти препоръчаха тя да не се използва за пиене и за готвене, съобщи БНР.

Протестиращите смятат, че до замърсяването се е стигнало, заради действията на Водноелектрическата централа в района и разрастването на водното ѝ огледало.

Поставеното от ВиК пречистващо съоръжение при водоизточника не е довело до решаване на проблема, твърдят жителите.

На протеста те бяха донесли вода от различни части на селото. Те не вярват на твърденията на ВиК, че количеството на манган е в нормите, както и на това че водата е годна за пиене. Отхвърлят и обясненията на специалистите от дружеството, че е по-мътна на моменти заради аварии по мрежата. Затова и са занесли проби за изследване в Регионалната здравна инспекция. Резултатите ще са готови след седмица.

Очакват и резултатите от инициираната от областния управител Дани Каназирева техническа експертиза.

"Не желаем да плащаме за питейна вода, докато не се намери решение на проблемите ни", категорични са още жителите на Брестовица, които са организирали и подписка. На 28 ноември жителите организират онлайн среща, на която канят и представители на всички институции. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK