Протестът на Кулата: Над 100 камиона, 4 км опашка. Тираджии: Искаме да бъдем чути! Няма да спрем! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Превозвачи от целия Югозапад излязоха на мирен протест на ГКПП-Кулата. Той е срещу така наречения пакет „Мобилност“, който Европейският съюз настоява да бъде въведен. Събитието е част от националния протест на всички превозвачи, който към настояще се провежда и в София.

Иван Трайков, собственик на транспортна фирма, има три камиона, които пътуват в Скандинавия. Пред ИНФОМРЕЖА той сподели:

"Причината за настоящия протест е пакет "Мобилност", който иска да прокара ЕС. С него се ограничава нашето право да работим в Европа. От нас се иска на определени седмици да се прибираме от Европа, тоест шофьорите да се прибират на адреса си по местоживеене, те трябва да са си вкъщи. Това ограничава нашето право на работа и прави нашия бизнес невъзможен. Неустойките за нас за непосилни, не можем да си изпълним поетите ангажименти към фирмите, с които имаме договор. На практика сме обречени на фалит.

Значението на българските шофьори е огромно. Ние имаме около 120 хил. камиона в Европа, респективно шофьори. Ние доставяме всичко - всичко, от което един обикновен човек се нуждае, всичко, което ползва вкъщи. Всичко благодарение на нас идва до вас – дрехи, храни, най-елементарите неща. България вече е на европейско ниво. Ние караме модерна техника, професионални кадри, шофьорите ни са съвестни, изпълниятат си задълженията идеално, ние сме качествени. Това е идеята на големите европейски компании, искат да ни вземат качествените кадри.

За първи път усещам подкрепа от правителството, от синдикатите, от българското население. За първи път собственици и шофьори на фирми са едно. Проблемът наистина е голям и засяга цялата държава. Искаме да ни чуят днес, но ако не бъдем чути, нашите действия ще ескалират! Затваряме европейски предприятия, блокираме ги, затваряне на граници, протест в Брюксел. Няма да спрем!

Над 100 камиона от Петрич, Сандански, Банско, Симитли, Разлог, Гоце Делчев, Благоевград са струпани на Кулата. Върху тях са разпънали плакати с надписи: „Макрон, не разделяй Европа!“.

Български знамена се развяват от товарните автомобили. Шофьорите са категорични, че няма да се откажат.

Мирният протест продължи близо 3 часа, като движението през границата не бе спряно. На пункта обаче се образува над 4-километрова опашка.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK