Протестната подписка на детските учители в Благоевград успя, увеличават заплатите им

Снимка: Infomreja.bg, архив

Заплатите на старшите и главните учители в детските градини в община Благоевград вече са над нивата, договорени в Колективния трудов договор, съобщиха от общинската администрация. Увеличението е в сила от 1 юни.

То идва след брожения от страна на педагози и синдикати. Учители от 11 детски градини, подкрепени от местните синдикални лидери, внесоха подписка до просветния министър, кмета Атанас Камбитов, РУО-Благоевград и двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа".

Причината бе отказът на общинското ръководство да увеличи заплатите на работещите в детските градини с 8 %, каквото решение бе взето на национално ниво. 

Ощетени бяха около 100 детски учители, които след протестната подписка в крайна сметка постигнаха своето. 

След увеличението възнагражденията ще достигнат 705 лева за старши учител и 735 лева - за главен.

Община Благоевград изчисли, че дофинансирането за възнагражденията на учителите в детските градини ще струва 150 000 лева. 

От 1 януари 2017 година общинското ръководство изплаща и по-висок размер на възнагражденията при професионална квалификационна степен, за възпитателите в детските заведения за работа с деца със специални образователни потребности, за класните ръководства и лекторски часове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK