Протестиращите са готови с манифеста за алтернативно управление

Снимка: Infomreja.bg

Протестиращите са готови с манифеста за алтернативно управление на страната, за който предупредиха преди дни. Той е изготвен от организаторите, като в него са взети предвид всички получени искания на гражданите.

"Най-важна в настоящия момент е незабавната оставка на правителството и парламента и назначаването на експертно или служебно правителство. То следва да работи и да реализира възможността да бъдат предприети дълго чаканите законодателни промени: да се изменени Изборният кодекс; Особената част на Наказателния кодекс, в частта му с квалифицирания състав за престъпления с купуване и продаване на гласове; да се премахне чрез изменение на Изборния кодекс възможността за пропорционално разпределение на гласовете по листи", гласи първата точка от документа.

В него е заложено длъжностите - областен управител, кмет на община, административни ръководители на Районен и Окръжен съд, Районна и Окръжна прокуратура да станат изборни при провеждането на местен вот. Длъжностите - главен прокурор и председатели на върховните съдилища да станат изборни при провеждането на парламентарни избори, при равен мандатен период.

Протестърите настояват още да се създадат условия за предсрочно отзоваване на всички назначени на изборни длъжности в държавни и общински структури, чрез събиране на подписка от общо число лица, което да не е по-малко от 1/3 от събраните при изборите гласове за избраните и след положително гласуване на половината плюс един глас от явилите се на процедурата по отзоваването.

Да се даде конкретен срок за въвеждане на електронно гласуване. Възможност за достъп до избирателни секции на граждани с професии, непозволяващи достъпа до посолства и консулства в чужбина, предлагат още в манифеста си лидерите на протестите.

Ето и останалото съдържание на документа:

2. Да се измени Законът за политическите партии и останалото законодателство с цел партиите да не бъдат финансирани от държавния бюджет по никакъв начин. Да се ревизира възнаграждението на народните представители и висши държавни служители, като същото бъде обвързано с минималната работна заплата за страната.

3. Да се ревизира състоянието на щата на държавната администрация. Да бъдат съкратени частично или изцяло неработещите структури и слети в едно административно звено администрации с подобни или дублиращи функции.

4. Да се разпусне временно Националният съвет за тристранно сътрудничество, както и да бъде разпоредена проверка от Върховна касационна прокуратура на Република България на дейността на Синдикалните и Работодателските организации. Дейността на тези организации да бъде замразена до края на пълните проверки.

5. Да се създаде експертна група за ревизиране и промяна на Конституцията на Република България, като се премахат ограниченията в правата на гражданите, отмени се имунитетът на народните представители и се намали броят им до абсолютния минимум за функционирането на законодателната власт. Да се създадат условия за свикване на Велико народно събрание, което да приеме предложените изменения на текстове в Конституцията на Република България.

6. Да се създадат условия за насрочване на избори с мажоритарен вот, който да премахне възможността за кандидатиране в няколко многомандатни избирателни района, като това се постигне с исканото в точка 1 изменение в Изборния кодекс. Непосредствено след изборите с цел икономическото оздравяване на страната, справяне с демографската криза и повишаването на социалното равнище на гражданите да се предприеме:

- Незабавна реформа на правосъдната система.

- Незабавни реформи в здравеопазването.

- Незабавни реформи в системата на МВР.

- Незабавна реформа в автомобилния, железопътния и авио транспорт.

- Незабавно демонополизиране на пазарите при внос и износ, чрез предприемане на стъпки в разследването на наложилите монопол към момента.

- Незабвно преразглеждане на сключените договори за приватизация и неизпълнените такива да бъдат прекратени, като приватизираните обекти по неизпълнени договори подлежат на конфискация.

7. Да се направи пълна ревизия на изминалото 29-годишно управление на страната и при установени и доказани престъпления, виновните да бъдат подведени под отговорност.

8. Незабавно да се реформира моделът за изплащане на социални помощи, като се прекрати възможността за злоупотреби.

9. Незабавно да се извърши ревизия за неплатени данъци и такси на търговски дружества и събирането на невнесените вземания да се осъществи, като собствениците и управителите на търговски дружества носят лична имуществена отговорност.

10. Незабавно изготвяне на стратегия за привличане на външни и вътрешни инвестиции и облекчени режими при договорни дълготрайни инвестиции в промишлеността и производството, като това се прави с оценка на реалното състояние на банките и реформи в сектора в посока отговаряне на банковата регулация и банките на Европейските изисквания за глобалните стандарти за банковия капитал Базел III.

11. Незабавни промени по отношение на правната рамка, касаеща сектори на селското стопанство /растениевъдство и животновъдство/ и създаване на прозрачна, облекчена и сигурна процедура за кандидатстване по европейски и национални програми за финансиране.

"Вярваме, че бързото изпълнение на тези стъпки ще възвърне доверието на гражданите към държавата и ще възстанови нарушения социален мир", заявяват още протестиращите.

"Ние - организаторите на протести в цялата страна, се наричаме „Алтернатива за България“. От протестите срещу цените на горивата, вече сме срещу цялостното управление на страната. Нещата ескалираха така, че политическата класа започна да се подиграва с хората“, заяви преди дни организаторът на протестите в Благоевград, Александър Стамболийски.

Той категорично отрече зад протестиращите да стоят определени политически сили.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK