Протестиращите от „Мини Марица Изток”: Ония хора живеят в мрамор, ние работим в кал

снимка: DarikNews

В този един час на стачката хората са на работните си места, но не изпълняват служебните си задължения. Това заяви един от стачкуващите служители на "Мини Марица Изток" в Стара Загора за БГНЕС. Работодателят да си изпълни споразумението от 12 юли и да бъде платено на хората изработените от тях допълнително 5,5 милиона тона въглища. Да им бъде заплатено за това. Ако не се изплатят тези възнаграждения им се намаляват доходите на хората.

Друг протестиращ заяви, че не знае кога ще стачкува, най-вероятно, когато трябва. "Трябва да дойдете да видите по участъците, защото тука пред фирмата е лесно. Дотук сме пътували само един час, сега ще пътуваме още половин час до участъците, после ще ни грабнат камионите и ще пътуваме още 20-30 минути из калта, може и повече. Елате, вечерта в 21 ч. трябва да тръгнем, ние тръгваме в 22 ч. Тука е само асфалтчето. Няма друг начин да се разберем. Ония хора живеят в мрамор, ние работим в кал", заяви протестиращият.

От ръководството на "Мини Марица Изток" обясниха: "За нас стачката е незаконна. Показване на мускули в началото, има възможност да се договорим, тъй като за нас искане по 1000 лева на човек меко казано е изключително невъзможно да се случи".

БГНЕС припомня, че почти 100% от миньорите и служителите и част от администрацията на мини Марица Изток са се подписали и стачкуват днес от 8 часа. Протестните действия се провеждат поради категоричния отказ от страна на работодателя да спази сключеното на 12.07.2011 год. споразумение.

Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД писмено отправи покана до синдикалните ръководства за среща днес, след като обяви, че остава отворено за нови преговори до постигане на споразумение с работниците и служителите на дружеството. Срещата ще бъде в 13 часа, потвърдиха от двата синдиката

Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД внесе вчера в Окръжен съд - Стара Загора, иск за обявяване на стачката на работниците и служителите на дружеството, изразена със стачна декларация от 15.12.2011 г., за незаконосъобразна.
Делото следва да се разгледа в седемдневен срок в открито заседание в присъствие на прокурор, като всяка от засегнатите страни ще има възможност да защити своята теза. Тази законова процедура не спира обявените ефективни стачни действия, които според внесено на 06.01.2012 г. в деловодството на дружеството писмено уведомление ще започнат от 14.01.2012 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK