Протестиращите блокираха булеварда пред НС

Снимка: Infomreja.bg

В НС дебатират вота на недоверие към Кабинета

Множество граждани вече са на площада пред Народното събрание, за да подкрепят антиправителствения протест в новата му фаза – окупация на парламента и Съдебната палата. Те са блокирали булевард “Цар Освободител”, предаде репортер на БГНЕС.

Броят на протестиращите постоянно нараства. Исканията им остават непроменени – оставка на кабинета „Борисов – 3“ и на главния прокурор Иван Гешев.

Един от протестиращите сподели, че възнамерява да участва в протестите до изпълнение на исканията. „На първо място протестираме срещу корупцията и безнаказаността. Премиерът се държи странно, изказванията му са неадекватни. Прокуратурата влезе без проблем в Президентството, а няма кой да разследва премиера за очевидни доказателства за корупция. Институциите не работят самостоятелно. Целият политически модел се диктува от един човек. Това е грешно и съм против този модел на управление“, каза гражданинът.

Друг заяви: „Очакваме оставката на правителството на ГЕРБ, както и на главния прокурор. Силно се надявам хората, които извършват престъпления не само да си подадат оставките, но и да влязат в затвора“.

Организаторите са категорични, че гражданското неподчинение е законна форма на протест. Органите на реда пък призоваха протестите да протичат мирно, а институциите да бъдат оставени да работят. Има засилено полицейско присъствие, сградата на парламента е обградена от полицейски кордон.

Множеството скандира „Оставка“ и „Мафия“. Народните представители, които започнаха да пристигат от рано сутринта, за да могат да влязат в парламента преди той да бъде блокиран, са освирквани от гражданите.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че вотът е възможност управляващите да обяснят какво са направили до тук. „Със сигурност сме допуснали грешки, но и сме направили много. Нещата не са черно-бели“, каза той.

Крум Зарков от БСП се надява, че най-накрая правителството ще чуе какво иска да му каже опозицията с вота на недоверие, както и протестиращите. Според него властта вече няма доверието на обществото и е редно да си подаде оставката.

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви на влизане в парламента, че “винаги е готов да подаде оставка”.

В НС ще се проведе дебат по петия вот на недоверие срещу правителството. Той е внесен от БСП заради политиката на Борисов за справяне с корупцията.

През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията. Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.

Гласуването в пленарна зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK