ЕП и Съветът се споразумяха по правилата за управление на еврофондовете с бюджет от 330 млрд. евро

Андрей Новаков, снимка: Пресслужба

Андрей Новаков представлява Европарламента в трудните преговори, продължили две години

След едни от най-дългите преговори Европейският парламент и Съветът се споразумяха по правилата за управление на седемгодишния бюджет за икономическо, социално и териториално сближаване на ЕС, възлизащ на 330 млрд. евро.

Ключова роля в договарянето има българският евродепутат от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Новаков, който е вносител и съавтор на регламента и защитаваше позицията на Европарламента в преговорите, продължили 2 години по времето на четири председателства на Съвета на ЕС.

„С постигането на договорка между двете страни на практика доведохме до край подготовката за следващия програмен период по отношение на правилата и изискванията за инвестициите на ЕС във всяка държава. Страните могат да си отдъхнат, защото досега разработваха оперативните си програми без ясни правила как ще се управляват еврофондовете до 2027 г. Сега остава единствено лидерите на държавите-членки да намерят решение за финансовата рамка на ЕС за следващите седем години“, коментира Андрей Новаков.

По думите му в днешната ситуация, когато Европа е изправена пред глобално предизвикателство на пандемията, е немислимо основният инструмент за подкрепа на държавите да бъде жертва на моментни конфликти в Съвета.

В следващия програмен период се очаква България да разполага с 11,44 млрд. евро европейско и национално финансиране по своите програми и то без да се калкулират средствата за земеделие и развитие на селските региони. България ще има 9 програми в периода 2021 – 2027 г., като ще има нова програма „Образование“, отделно от програмата за наука.

Двете заедно се очаква да получат близо 2 млрд. евро. Програмата „Развитие на регионите“ ще разполага общо с над 1,8 млрд. евро, програмата за конкурентоспособност на предприятията – 1,55 млрд. евро, околна среда – над 1,8 млрд. евро, транспортна свързаност – почти 1,9 млрд. евро,  развитие на човешките ресурси – над 1,9 млрд. евро, за храни – 220 млн. евро, техническа помощ – малко над 100 млн. евро, за морско дело и рибарство – 106 млн. евро.

Предвижда се отделно да функционират 12 програми за трансгранично и междурегионално сътрудничество. Пет са трансграничните програми със съседните на България държави, една е за Черноморския басейн, останалите са междурегионални, вкл. с регион Средиземно море. 

Европейското съфинансиране за най-бедните региони ще е 85%, макар първоначалното предложение на Европейската комисия да бе едва 70%. Югозападният регион ще разполага със 70%, а не с предложените от Комисията 60%. По-високите нива облекчават централния и общинските бюджети в контекста на икономическите щети от коронавируса и спестяват средства, които могат да бъдат насочени другаде.

За първи път в историята на членството си в ЕС България ще получи допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони, за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK