Протестиращи полицаи от Благоевград: Не е до една шапка, до едни ризи, това е най-малкото! (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Протестът на служителите на МВР в Благоевград започна в 12.15 ч. Той беше мирен и цели да покаже проблемите, с които ежедневно се сблъскват полицията и администрацията.

Пред сградата на Първо районно управление в областния град полицаите изказаха своето недоволство. Основните точки, които най-наболели в системата, са свързани със заплащането, липсата на униформи и автомобили.

Инспектор от 25 г., в криминална полиция повече от 15 г., коментира за ИНФОМРЕЖА:

„Ситуацията на родител, в която съм поставен, е, че като поискат децата нещо, го няма. Сега малката ще е първи клас, като иска нещо да се купи – няма. Каката е осми клас, малкия си има неговите нужди, всичко опира до пари и е трудно да кажеш на едно малко дете, че нямаш възможност да му вземеш“.

Целта на днешния протест е да се осигурят средства, с които да служителите да отглеждат семействата си и отделно младите, които постъпват на работа, да имат някакъв стимул.

Полицаят сподели още, че в Благоевград, въпреки че е по-малък областен град, има доста престъпления, затова често носи работа и вкъщи.

На пиперливия въпрос какво е месечното възнаграждение, бе отговорено: „Заплата варира около 1 000 лв. Знаете, че всеки има заеми. Със стажа се натрупва. Има и извънреден труд понякога. Тежки дежурства“.

Доста от протестиращите пожелаха да запазят мълчание пред медиите, да запазят анонимност и дори да не бъдат снимани. Служители на пожарна безопасност също присъстваха, но те категорично отказаха коментар по темата.

„Колегите, които взимат рушвети са принудени да го правят, за да изхранват семействата си, но  не мисля, че са много такива. Това са единици. Знаете, че във всяко стадо си има мърша. Ниските заплати са изкушение, особено за колегите на пътя. За тях е по-голямо изкушение“, сподели още инспекторът.

Структурите на МВР набират и хора в армията. Проблем е постъпването на нови кадри.

„Колегите в армията също са на нашето ниво. Аз, ако трябваше сега да постъпя, не бих го направил. Заплащането е малко, униформи не са получавали от 2013 г. Ако наредите петима колеги от пет различни отдела, които носят униформа, нито един с един няма да бъде еднакво облечен. Аз съм свидетел как хората си поръчват униформи, за да ходят на работа. Аз започнах като автопатрул. Тогава и аз правех същото“, коментира още полицаят.

Според него системата не дава шанс на кадърните хора. Политизирането е на огромно ниво. Не може за един елементарен конкурс за хигиенистка, „да се звъни на депутати за лицето Х“.

Обнадежден служителят каза, че въпреки всичко не се е замислял да сменя работата, защото  това била мечата му.

Младши полицейски инспектор Станислав Милев от Първо районно работи от 8 години в системата.

„Заплатите на всеки са различни. Според мен трябва да са двойни. Тази риза аз съм я закупил – 20 лв., този панталон също аз съм закупил – 20 лв., колана също съм закупил сам. Всичко ние си купуваме, разберете! От полицията единствено ми е тая шапка. Това е!“

Има ли срам да се наречеш „полицай“, инспекторът отговори, че понякога го е срам, че е служител на МВР. 

„Автопаркът е под всякаква критика. Колите са по на 15 години, някои са на 1 милион километра. Седалките са сменявани лично от нас по няколко пъти. Просто картинката е жалка".

Служител, пожелал да запази анонимност, допълни: „За заплатите е ясно. Попитайте във всяка една съседна държава колко получава един полицай и те ще ви обяснят. Парите се отразяват на ефективността на работата ни. Няма какво да коментираме. Това са неща, които не са от вчера. Те са представени на ръководството на МВР“.

Подкрепата на хората се усеща, дори и на тези, които са пострадали от престъпление, споделиха протестиращите.

„Не е до една шапка, до едни ризи, това е най-малкото!“, бе заключението на полицаите.

Протестът продължи до към 13.00 ч., след което всички поеха ангажиментите си.

Знамена на КНСБ, лентички с българското знаме бяха сред символите на мероприятието.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Абланица01:08 - 05.08.2017
В Гоцето защо не реват за пари ??? От първия до последния са на хранилка в нашето село ! Едни тютюн сеят други го продават трети парички вземат ! Справедливо !
Ужас17:21 - 03.08.2017
хрантутници реват за заплати , 1000 лева им били малко ,а часният бизнес а далаверките ,полицаите у нас живеят най- добре нека се сравнят с другите хора от другите ведомства .Така ще е докато слушат и се подчиняват на пенсионираните чантаджии червени подвластни на Корнелия и БСП .Те им дищат във вратовете изкарват насила и със заплахи да протестират . Има свестни полицаи но в Благоевград се броят на пръсти . Бог да пази България . Полицаите не я пазят искат пари и облаги .
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK