РИОСВ-Благоевград, одобри строителството на дестилерия за етерични масла в Хаджидимово

Снимка: Ezine.bg

Гоцеделчевското дружество „ЕЛДЕЯ – 2013“ ЕООД получи одобрение от РИОСВ-Благоевград, да построи на територията на Хаджидимово дестилерия за производство на етерични масла от лечебно-ароматни култури. Дружеството кандидат се представлява от Елена Воева, за което ИНФОМРЕЖА писа още при внасянето на инвестиционното си намерение в администрацията на Хаджидимово.

Проектът предвижда да бъде изградена производствена сграда с разположени в нея административно-битова и производствена част. За нуждите на производствения процес са предвидени работно помещение с два дестилационни апарата (един с обем 5 кубика и един с обем 3 кубика), лаборатория, помещение за хамуриране, според който извлечените етерични масла да се смесват до хомогенност, складове за готова продукция и за инвентар, както и котелно и други санитарни помещения.

Според одобрения инвестиционен проект, технологичният процес на производството ще включва зареждане на суровини-лавандула, маточина, лайка и други билки. От дестилационния апарат дестилатът ще постъпва директно във флорентински съд, след приключване на процеса на дестилация маслото ще се извежда и съхранява във варели от 200 л. Вторичните дестилационни води ще се използват за получаване на вторично масло. Полученото масло в края на кампанията ще се смесва за получаване на общ хамур. Остатъкът от дестилирането ще се използва за получаване на компост. Предвижда се да се произвеждат лавандулово масло до 100 кг, масло от маточина до 3000 кг и масло от лайка и др. билки до 1500 кг.

Предполага се, че освен със собствена суровина в дестилерията дружеството собственик ще изкупува и суровината на отглежданите по различни програми от доста стопани в региона маслодайни растения.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK