Протести след изборите в Германия

Снимка: vesti.bg

И в Кьолн се събраха стотици демонстранти, които направиха шествие от централната гара по улиците на града. В Хамбург хората направиха шествие от гарата до местната централа на „Алтернатива за Германия“, няма информация за сблъсъци. Спонтанни протести имаше още във Франкфурт, Мюнхен, Дюселдорф, Гьоингер, Дрезден, Лайпциг, Майнц и Саалфед.

Партията „Алтернатива за Германия“ успя да спечели 13% от гласовете на хората най-вече с критиките си относно политиката за мигрантите на канцлера Меркел, отбелязва Би Би Си (BBC). Програмата ѝ е силно антиимигрантска и особено антиислямска. „Алтернатива за Германия“ призовава за забрана на минаретата и смята, че ислямът е несъвместим с германската култура.

Един от лидерите на партията Беатрикс ван Сторх заяви: „Ние дадохме началото на нищо по-малко от политическа революция“. Тя коментира, че резултатите от изборите ще променят политическата система в Германия като даде „глас“ на хората, за които я казва, че не са или представени в последния парламент. „Ще започнем дебати за миграцията, ще започнем дебати за исляма, ще започнем дебати за все по-голямо обединение“, каза още Ван Сторх.

Междувременно канцлерът Ангела Меркел, която все пак спечели четвърти мандат, не можа да каже дали до края на годината ще може да състави ново правителство на Германия, но изключи възможността за правителство на малцинството, предаде ДПА. На журналистически въпрос относно евентуално бъдещо управление в малцинство тя отговори: „Не виждам това“.

Меркел добави, че има намерение Германия да разполага със „стабилно правителство“. Тя отбеляза, че очаква трудни преговори за образуването на управляваща коалиция, но не можа да каже дали новият кабинет ще възникне до края на календарната година.

По повод декларацията на лидера на социалдемократите Мартин Шулц, че те ще излязат в опозиция канцлерът отбеляза, е „живеем в трудни времена“ и че всички партии трябва да обмислят своите отговорности. Пред тв канал „А Ер Де“ Ангела Меркел допусна възможността за коалиция с либералната Свободна демократическа партия и екологичната партия Зелени.

Консервативният блок на Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз( ХДС/ХСС) постигна най-слабите си изборни резултати от последните почти 70 години. Говорейки пред свои привърженици Ангела Меркел заяви, че се е надявала на „по-добър резултат“. Тя добави, че ще изслуша „тревогите и притесненията“ на хората, гласували за „Алернатива за Германия“, за да ги спечели обратно.

Блокът на Ангела Меркел ХДС/ХСС ще получи 246 от 709 места в парламента на Германия. Това сочат предварителните данни от преброяването на бюлетините, обнародвани в понеделник от Федералната избирателна комисия. Социалдемократическата партия на Германия ще заеме 153 мандата, което е с 40 по-малко от показателя миналите избори през 2013 г.

„Алтернатива за Германия“, която по-рано не беше в парламента, сега ще вземе 94 места. Свободната демократическа партия ще се в върне в Бундестага с 80 места, „Лявата партия“ ще има 69, а „Зелените“ – 67 места. По данни на комисията участието на изборите е 76,2%, което е с 4,7% повече от 2013 г.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK