Протест призова ЕК да изиска магистрала извън Кресненското дефиле

Снимка: Дневник

Граждани протестираха днес пред сградата на представителството на Европейската комисия в София

Граждани отново призоваха трасето на автомагистрала "Струма" да бъде изпълнено според одобрените от Европейската комисия варианти извън Кресненския пролом.

Това се случи на протест пред представителството на Европейската комисия в София, където за пореден път организаторите от сдружение "За Земята" напомниха, че за вариантите извън защитената зона от "Натура 2000" има валидна екооценка и за тях България лесно ще получи одобрение и финансиране от Европа.

През януари 2020 г. правителството обяви, че се отказва от еврофинансирането за този участък, като отново настоя магистралата да премине през пролома. Протестиращите днес напомниха, че дори и без пари от Европейската комисия този вариант ще наруши европейското законодателство и ще стане причина за нова наказателна процедура срещу страната.

Вариантът за участък от магистрала, преминаващ през Кресненското дефиле, ще наруши както природозащитните директиви, така и директивата за пътна безопасност, според протестиращите.

Протестът днес се състоя пред сградата на представителството на Европейската комисия в София, където имаше посещение от Комитета по петициите на Европейския парламент.

През декември 2019 г. този комитет прецени, че няма нужда да дава ход на петиция по казуса, тъй като той е наблюдаван от Европейската комисия.

На свой ред, ЕК обяви още през октомври 2019 г., че трасето през пролома не е приемливо и няма да бъде финансирано и очакваше преработка на проекта. Вместо да промени проекта обаче, българското правителство обяви, че ще изпълни същото трасе, но с националния бюджет.

В подкрепа на гражданския призив трасето да мине през някой от вариантите извън дефилето, за който има одобрение от ЕК и валидна екооценка, днес бе разпространено видео, създадено с подкрепата на компанията за спортове на открито "Патагония", която е известна със строгата си политика на производство, щадящо природата. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK