След конкурса за сурвачки ПГ по МСС в Гоце Делчев провежда благотворителен базар

Снимки: ПГ по МСС, Гоце Делчев

Днес автентичните сурвачки са изложени на пазара в града

Едно благородно начинание, организирано от ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев, стана факт. С благотворителна цел беше проведен конкурс за най-автентична сурвачка. В него се включиха ученици не само от Гоце Делчев, но и от други селища в общината.

Вчера в актовата зала на училището можеха да се разгледат ученическите творения. Пъстри, изработени от естествени материали, те наистина възпроизвеждат една отколешна българската традиция

Класирането е било поверено на специалисти в лицето на уредничката от Общинския исторически музей Златка Симеонова, художниците Сашо и Димитър Харискови и представители на гимназията.

За най-автентична сурвачка журито е определило тази на ученика Антон Андонов от ПГ по МСС. На второ място е Георги Бузов от Първо основно училище в Гоце Делчев, а третото си поделиха Асен Либяховски от ОУ „Христо Ботев“ – село Мосомище, и Христина Катранджиева от ПГ по МСС.

Наградите на победителите връчи директорът на училището Ангел Живков. Всеки номиниран получи грамота и парична награда – за първо място 200 лева, за второ – 150 и за трето – 100 лева.

Номинираните ученици изрекоха сърдечни благопожелания към присъстващите. А за читателите на ИНФОМРЕЖА те направиха специални изявления.

Осмокласникът Антон Андонов сподели, че винаги с желание се е включвал в конкурси за сурвачки и тяхното изработване му доставя истинско удоволствие.

Георги Бузов, който е само на осем години, подробно обясни каква е символиката на сурвачката – дрянът символизира здравето, пуканките, бобените зърна, кравайчето и изсушената ябълка – плодородието, кръгът – хорото и безкрайността; червеният конец и чесънът са против уроки, а паричката се слага за материално благополучие.

За дванадесетгодишния Асен Либяховски най-важното е, че със средствата, събрани от продажбата на сурвачките, ще бъдат подпомогнати деца в нужда.

А Христина Катранджиева поставя акцент върху опазването на българските традиции, което ще стане, като децата от малки се учат да правят сурвачки. „Вярвам в традициите, вярвам в символите“, казва тя.

Днес всички сурвачки, изработени от участниците в конкурса, ще бъдат изложени на пазара в Гоце Делчев (в горната част, където спираха таксиметровите коли).

Със средствата от благотворителния базар ще бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK