Протест пред ЮЗДП в Благоевград. Недоволни лесовъди искат прозрачност на търговете (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

На Международния празник на жената под дъжда недоволни собственици и служители на дървообработващи фирми се събраха пред ЮЗДП в Благоевград.

Протестът е иницииран от новоучреденото сдружение на дървопреработвателните и дърводобивните предприятия „Югозапад“.

Над 100 човека от Югозападна България дойдоха пред сградата на Стопанството и разпънаха плакати с различни надписи. Протестът им е подкрепен и от Асоциацията на производителите на пелети в България, съобщи още вчера за ИНФОМРЕЖА, Кръстю Веселинков от ръководството на Сдружение „Югозапад“.

Исканията си протестиращите изказаха пред директора на ЮЗДП – инж. Дамян Дамянов.

Първоначално събралите се отказаха всякакви разговори с журналисти. „Е, питайте тези вътре в тази сграда за какво сме се събрали“, казаха недоволни. Самият Дамянов каза, че няма идея защо се организира този протест.

Основата на проблемът всъщност се корени в електронните търгове за дървесина, които се провеждат от ЮЗДП.  Търговете в този си вид били създадени според нормативен акт от 2016 година. Далеч по добра била наредбата от 2015, която година по-късно е променена.

Според протестиращите има десетки пропуски и пълна непрозрачност относно липсата на информация за всички участници освен за първите двама спечелили ги.

Сдружението „Югозапад“ се представлява от Управителен съвет с председател Александър Тумбев от Разлог и членове: Атанас Главчев от с. Пирин, Ани Желязкова - Гоце Делчев.

Желязкова каза, че всеки може да влезе в системата при онлайн наддаването и да я манипулира.

„Това сме го видели вече. Има хакери, които хакнаха Пентагона, та горското няма да хакат. Не може от един бутон да ни зависи годината! При по-бавен интернет, при постоянното спиране на тока на нас ни се спира работата. Ние искаме да се направят интернет зали, всички в залата да бъдем на равни начела, за да можем да осигурим някаква суровина. Не искаме работата ни да зависи от сървъра или интернета. Искаме в реално време да виждаме наддаващите в търга.“

Други членове на „Югозапад“ са Борис Лазаров – Банско, Кръстю Веселинков – Хаджидимово, Пламен Даилов – Кочан, и Халил Авджийски – с. Бунцево, общ. Якоруда.  

„Искаме да са явни търговете! Това е!“, каза Петър Копанаров от Разлог.

Румен Баталов, лицензира лесовъд, сподели, че системата с електронните търгове няма прозрачност и равнопоставеност.

„Не е ясно кой определя колко процента от дървесината да се пускат. В едно предприятие са 5%, в друго – 50%. Фирмите – преработватели, сме поставени пред много труден избор. Ние сме зависими най-вече от мощността на компютъра, силата на интернет връзката. Има и много други неуредици в Наредбата за възлагане на дейностите на горските територии. Ние предлагаме 20% от лесовъдния фонд да участват в електронния търг. Останалите проценти да се разпределят с явен търг и др.

В отговор на темата за процентите самият директор на ЮЗДП каза, че към момента от общото реализиране на дървесина, която е около 430 хил. кубика, 70 хил. са продадени на търгове, което е 20%. „От нас условието, което искат протестиращите е изпълнено“, категоричен бе Дамянов.

Той добави, че достъп до системата имат служители на горското само при проверка. След което всичко се обработва електронно. Оналйн се наблюдава всеки един търг от всеки в страната. На сайта се качват протоколите.

 „Не виждам кой по какъв начин може да манипулира. Другото доказателство за липса на манипулация е, че в търга не участват фирми фантоми, нелицензирани фирми“, допълни Дамянов.

Разговорите продължиха в сградата на Стопанството, където всички протестиращи бяха поканени от директора.

Както писа ИНФОМРЕЖА, според регистрационните документи в сдружение „Югозапад“ членуват над 60 дърводобивни и дървопреработвателни предприятия от област Благоевград - от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча, Гърмен, Якоруда, Разлог, Сандански и др.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

noe;n08:31 - 09.03.2018
ако тва са над 100 човека, нашето село село е колкото Ню Йорк.... смешници
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK