Расте броят на непридружените деца, които влизат в България

Снимка: Infomreja.bg

„Расте броят на непридружените деца, които влизат в България, а в същото време едва около една трета искат да посещават училище. Българските институции трябва да насочат тези деца към образователната ни система, за да могат те да получат своята пълноценна интеграция в обществото“. Това посочи Илияна Йотова, която проведе днес на „Дондуков“ 2 работен обяд с жените ръководители на дипломатически мисии у нас.

Според Илияна Йотова е необходимо дебатът по многогодишната финансова рамка на ЕС да получи нова насока. „Досега повече средства бяха разходвани за охрана и укрепване на границите, би следвало оттук нататък да се отделят средства за обучението и интеграцията на децата, които са най-уязвими да попаднат в обхвата на радикални елементи“, категорична бе Илияна Йотова.

„Европа все още не е подготвена за проблема с непридружените деца и се надява, че те просто ще отидат в друга държава“ каза по време на срещата посланика на Република Хърватия у нас Лйерка Алайбег.

„Жените, бягащи от конфликти, също са сред най-застрашените. Те стават жертва на трафик и съвременно робство“, обърна внимание върху тази тема Илияна Йотова и изрази надежда, че дипломатите ще съдействат за включването на медиатори и психолози, които да работят за обратното интегриране на тези жени в обществото. Добри практики сподели госпожа Ирит Лилиан – посланик на Държавата Израел, които биха могли да станат солидна основа на една бъдеща, обща инициатива.

От своя страна посланика на Обединеното Кралство Ема Хопкинс отбеляза, че посолствата работят активно и пълноценно с представители на Българския червен кръст по въпроса за справянето с мигрантската криза.

В хода на разговора посланиците на държави от Африка и Близкия Изток – Н.пр. г-жа Ахмед, посланик на Република Судан, г-жа Закия ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко, г-жа Надра Саяф – посланик на Сирийска Арабска Република и г-жа Латифа Беназза – Алжирска демократична и народна република, отбелязаха, че България е държавата, която от десетилетия поддържа много добри дипломатически контакти с техните страни и те се надяват тези отношения да се задълбочат за напред. Те споделиха, че имат огромен опит по отношение на миграцията и биха били много полезни в тази сфера. Посланиците от азиатските и южноамериканските страни изразиха надежда, че България отново ще задълбочи дипломатическите си отношения с тях в областта на образованието, обучението и инвестициите. Те отбелязаха, че очакват от ЕС и България в частност не само помощи, отпускани при кризи, а засилени търговски връзки, чрез които да се създават работни места за младите хора в техните държави, за да не емигрират, а да останат да живеят там.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK