Веселинов: Време е идеята на ВМРО за пределни цени на основни продукти да се обсъди сериозно!

Снимка: ВМРО

Преди 2 години войводите предложиха промяна в Закона за защита на потребителите

Време е идеята на ВМРО за пределни цени на основни продукти да се обсъди сериозно! Този призив отправи от Фейсбук страницата си заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

Преди 2 години войводите предложиха промяна в Закона за защита на потребителите, с цел спиране на спекулата с цените на кошница с основни хранителни стоки. Настоящата ситуация изисква към нея да се добавят и всички средства, необходими за преодоляване на пандемията. Тогава синдикатите, работодателите и политическите партии се възпротивиха с мотива, че това работи срещу принципите на пазарната икономика.

Днес сме свидетели на острата нужда от такъв законодателен механизъм, който да дава на държавата възможност да контролира цените, при възникване на кризисна ситуация. Нека припомним предложението и част от мотивите, направени в момент, когато цените на хляба се вдигаха всеки ден и това предизвика паника сред хората.

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/92794

 „…На работната среща те предложиха да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти. Ние смятаме, че тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец - мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени.

От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите. По този начин, според нас, ще се постигнат следните цели:

- Устойчиво развитие на производителите;

- Спиране на безразборното повишаване на цените от търговците;

- Като краен ефект - понижаване на цените в тази социална кошница.

Според нас, ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите (КЗП). До 01.06.2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги. В сега действащия ЗЗП, към момента, тази точка не фигурира. Ето защо в качеството ми на заместник министър-председател ще инициирам разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен и наболял за хората проблем.

Подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата…“

Ето и пълния текст на позицията на заместник-председателя на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, качена по-рано днес във Фейсбук:

Сред многото други новини, свързани с усилията на държавата да разреши проблемите породени от епидемията от коронавируса и истерията покрай нея, открих една, която приятно ме изненада, защото повтаря стара идея на ВМРО. Става дума за предложението на Пламен Димитров, лидер на КНСБ, да има пределни цени на дезинфектантите и продуктите, необходими за справяне с болестта.

Преди близо две години, ние от ВМРО, имахме същата идея във връзка с растящите главоломно цени на хляба. Тогава се оказа, че търговските вериги си слагат надценка от 30-40 стотинки, а за производителя остават 5 стотинки. Подготвихме текстове в Закона за защита на потребителите, съобразени, както с Конституцията, така и с европейските правила.

Предвиждахме при извънредни обстоятелства, след решение на Министерски съвет, министърът на икономиката да определя максимални надценки за търговците, съобразени с обичайните им разходи. Коства ни много усилия, но срещнахме само неодобрение и неразбиране – даже бяхме иронизирани... Тогава беше проблемът с храните, сега е с лекарствата – явно имаме нужда от подобен механизъм при извънредни ситуации. Затова призовавам да извадим от „фризера“ на Парламента нашия закон и с малки изменения да се обединим около него, за да защитим хората от спекулата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK