Прокуратурата разпореди проверки дали спазваме мерките

Снимка: Infomreja.bg

Проверяват и за спекулация в цените на храните и лекарствата

Окръжна прокуратура – Благоевград, в изпълнение на писмо на Върховна административна прокуратура, е възложила на контролни органи на местно ниво - Районна здравна инспекция, Комисия за защита на потребителите, Областна дирекция по безопасност на храните, както и на Областна дирекция на МВР гр. Благоевград, извършване на съвместни проверки.

Целта е предприемане на мерки за недопускане на продажба на лекарствени и хранителни продукти на цени, многократно превишаващи утвърдените и регистрирани такива.

Съответните органи трябва да осъществят засилена контролна дейност в насока установяване и санкциониране на търговия с лекарствени продукти без разрешение, продажбата им на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и предлагане и продажба на такива чрез сключване на договори за продажба на разстояние. Специално внимание следва да бъде обърнато на спазването на законовите разпоредби за коректното етикиране на храните с посочване на обявената цена, както и относно предлагането само на безопасни храни и услуги. Разпоредено е извършване на проверки на търговски обекти и следене на предлагането на храни по начин, незастрашаващ общественото здраве.

Окръжната прокуратура е разпоредила на административните ръководители на районните прокуратури създаване на организация по места относно спазване на противоепидемичните мерки, въведени от министъра на здравеопазването.

Предприетите действия са в изпълнение на заповед на главния прокурор на Република България във връзка с обявеното в страната извънредно положение и свързаните с него престъпления, както и на заповед на административния ръководител – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София.

Съвместните проверки от органите на МВР и РЗИ следва за се извършват на търговски обекти, места и мероприятия, на които се събират множество хора. Ще бъдат системно проверявани и лица, поставени под карантина.

Ежедневно ще се изготвят обобщени данни за проверените обекти и лица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK