Конкуренция на фирмите изкупвачи на тютюн се очаква през тази година

Снимка: Infomreja.bg, архив

Очаквам конкуренцията на фирмите изкупвачи на тютюн тази година да е голяма. Въпреки това - повишаване на изкупните цени не очаквам, прогнозира земеделски производител от Хаджидимово.

Това коментира пред ИНФОМРЕЖА Иван Сабахлъков, който е категоричен, че тютюн се търси, но няма кой да го сее.

„Не очаквам и тази година изкупната цена на тютюна да се повиши въпреки голямото търсене на суровината на нашия и световния пазар. Просто не можахме да се споразумеем с фирмите, но за догодина се очакват по-добри цени и аз лично се готвя отново да сея тютюн“, заяви Сабахлъков.

Той се аргументира относно очакванията му цената на жълтото злато да не се повиши и през тази година с факта от неговото наблюдение, а именно, че до третата ръка тютюнът не е бил добър, но нагоре, четвърта пета ръка и върхът е с много високо качество и както се вика е чисто злато.

Многото дъждове просто объркаха реколтата на всичко тази година. Зеленчуковият пазар страда за домати и други зеленчуци, плодовете, особено гроздето не са с необходимото им изобилие за сезона.

Болестите от многото дъждове оказаха голямо влияние. Има хора които отдавна са изкоренили доматите, които посяха, защото изсъхнаха. Ще събираме това, което остана, споделя Сабахлъков с нескрита надежда есента да е по-сушава, както е и настоящият месец август, за да се съвземат някои култури, а и да се развият добре есенниците.

Червените и зелените чушки макар и в разгара на сезона държат високи цени от 2 до 2.50 лв. за килограм, лютите чушлета се продават на същата цена. Рядко по пазара и сергиите се среща червено грозде, а бялото върви по над 3 лв. за килограм.

Доматите никога през август не са били с такива високи цени от 1,40 до 1,80 лв., а кампанията по приготвяне на зимнината вече започна, коментират потребители от целия Гоцеделчевски регион.

Иначе тази година много земеделски производители от региона се върнаха макар и по- плахо към тютюнопроизводството. Наблюдава се увеличение на засадени площи с жълто злато в сравнение с миналата година.

Надеждите са изкупните цени да се повишат поне средно по 10 лв. за килограм, а от следващата реколта изкупните цени вече да догонват гръцките.

Да отглеждат тютюн и то по гръцки тертип по родните си места, решиха тази година голям процент от гастарбайтери, които много години работеха на гръцкото поле. Хората си закупиха всякаква техника от сеалките до машините за низане, придобиха добър опит и само очакват покачване на изкупните цени, за да се върнат окончателно към тютюнопроизводството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK