170 деца с участие в „Играта в древността“! Събраха 450 лв. за Тони Костов

Снимки: Личен архив

Първата музейна работилница на тема „Играта в древността“ продължи повече от традиционните три дни и привлече 170 деца от Кюстендил. Заниманията на организираните групи от ДГ "Слънце" и ОУ "Паисий Хилендарски" се проведоха в Конферентната зала на Регионалния исторически музей.

Предметът им бе изработване на глинени копия на праисторическа настолна игра. Оригиналната находка, датираща от каменно-медната епоха и експонирана в археологическата зала на музея, представлява керамичен предмет с форма на четиристенна пресечена пирамида. Горната му плоскост е с квадратна форма. Върху нея има 16 ямички, групирани по четири в четири редици.

Предполага се, че е вид развлекателна игра. Откритите паралели със съвременна настолна игра, наречена Манкала, ни дават възможност да приложим адекватни правила за игра с помощта на керамични топчета или малки камъчета, с което да провокираме интереса на децата към експоната. Игрище с 16 кръга дава възможност за игра и с помощта на стикове и пулове.

Музейната работилница „Играта в древността“ е част от новата образователна програма на музея „Култура и изкуство в древността“. Тя се разработва в рамките на проект „Децата и музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“, финансиран от Министерство на културата, който е насочен към надграждане на образователната среда в музея за осъществяване на музейно възпитание.

По време на работилницата за изработване на глинената игра се събраха 450 лева в подкрепа на Тони Костов, който се нуждае от спешна костно-мозъчна трансплантация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as
loading...