Промените в Изборния кодекс влизат за второ четене в зала

Снимка: Infomreja.bg

ДПС няма да се регистрира в пленарната зала

Днес депутатите гласуват промените в Изборния кодекс окончателно в пленарна зала.

Във вторник управляващите от ГЕРБ не успяха да съберат необходимото мнозинство в Комисията по правни въпроси, за да прокарат предложението си за мажоритарен вот в един тур за Велико Народно събрание. Против идеята гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“. ДПС също се обяви твърдо против идеята.

Депутатите потвърдиха решението си гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори – на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Аргументът е, че ползването на машина значително затруднява някои гласоподаватели, особено по-възрастните.

Законопроектът предвижда възможност за машинен вот да има в секциите с над 300 избиратели, а отговорността за закупуването, поддръжката, експлоатацията и съхранението на устройствата мнозинството прехвърли изцяло на ЦИК.

Именно несъгласна с това, в края на август председателят на изборната комисия Стефка Стоева подаде оставка. Срокът за номинация на заместник на Стоева изтече на 15 септември в 18.00 часа. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK