За създаване на кметство да са нужни 100 човека, предлагат от ВМРО

Снимка: Infomreja.bg, архив

Педложението вече е внесено в Народното събрание

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място. Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза, смятат от партията.

Предложението за промените в Закона за административно-териториалното устройство на Република България е подписано от депутатите от ВМРО и вече е внесено в НС.

След поправките, които са в сила от 2016 г. към момента, по силата на чл. 16 на ЗАТУРБ за обособяването на кметство и съответно за правото на пряк избор на кмет са нужни поне 350 човека.

"За нас от ВМРО това не е правилен подход и не дава възможност за реална представителност на хората. Неслучайно ние предложихме и при разглеждането на промените в Изборния кодекс на Р България сходен текст. За него обаче не бяхме подкрепени.

Поради това и с учудване дни след това установихме, че все пак нашата идея е чута и даже приета не от депутатите от ГЕРБ, които гласуваха „против“ в пленарната зала, а от министър-председателя, който даже я обогати, като се върна към по-стар наш вариант – долната граница да е 100 човека", заявяват от ВМРО.

По тази причина те отново внасят предложението, което според тях очевидно вече има своето „лоби“ в лицето на лидера на ГЕРБ.

"За нас това е въпрос не на евтини партийни сметки, а на възвръщане на правото на реално представителство на хората извън София и големите областни градове в изпълнителната власт. Това е стъпка към поощряване на развитието на регионите, към справяне с регионалния дисбаланс, а оттам и към преодоляване на демографската криза, която се усеща все по-осезаемо именно там – в малките населени места.

Надяваме се, че след публичната подкрепа на идеята от премиера депутатите от ГЕРБ ще преосмислят гласуването си от миналата седмица и ще върнат на хората властта сами да решават кой да управлява селата, в които живеят", коментират още от ВМРО.

Ето и мотивите им:

По досега действащия правен режим статутът на едно населено място в кметство се определя от наличието на над 350 негови жители. Предлагаме създаването на кметство да е при наличие на над 100 жители. С това ще се постигнат по-добри и оптимални условия и възможности на кметствата за изпълнение на предоставените им от съответните общини функции – административни, териториални, финансови. Създаването на кметство в населени места с над 100 жители ще създаде възможност и за пряк избор на кметове в тях. Това кореспондира с пряката демокрация и ще отрази реално волята на хората в малките населени места. Това до голяма степен ще доведе до по-голяма организационна и финансова самостоятелност на кметствата и с възможност да участват в съответни европейски програми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK