Прокуратурата за "ТАД Груп": Целта е била да сринат правителството

Снимка: Infomreja.bg

Манипулирали и пръскачките пред парламента, за да поливат министрите

С обвинение за тероризъм ще се сдобие собственикът на „ТАД Груп“ – Иван Тодоров, който е и шеф на Кристиян Бойков – хакетър, разбил системата на НАП.

Той е с внесена мярка "задържане под стража".

Към момента шефът на Крис отказва да съдейства на прокуратурата, отказва да предаде паролите за иззетите софтуери и компютърна техника, с което затруднява разследването.

Както стана ясно преди ден Тодоров кацна на Летище София от Истанбул, като бе задържан веднага.

На брифинг в прокуратурата днес двамата наблюдаващи прокурори обявиха, че целта на атаката е била насочена към правителството и цялата политическа система в страната. Целта е била да се уязви, дестабилизира и разклати държавният строй, както и да се внесе смут в обществото с разстройването на системата на НАП.

Прокурорът потвърди, че собственикът на сайта „Биволъ“ е поддържал кореспонденция с Кристиян и от справки се показва, че две седмици преди да бъде подаден сигналът за хакерската атака са изтекли данните от НАП, които са предадени от разследващия сайт „Биволъ“.

Преди седмица от сайта бе обявено, че няма подобни поръчки, насочени към разбиването на НАП и източването на данните.

От самата система са източени информации на 5 млн. и 100 хил. граждани – в това число и фирми. Засегнати са данните на конкретни лица, сред които Бойко Борисов и Сотир Цацаров.

Подбирани са данните на определени фирми, които са се занимавали с търговия, хазарт и популярни брандове.

Отново прокурорът подчерта, че целта е създаването на социална нестабилност.

С множеството проведени разпити на служители на НАП е станало ясно, че хората са притеснени и че Агенцията не работи нормално.

Данни освен към сайта „Биволъ“ са подадени и към международните агенции Би Би Си и Ройтерс.

Делото на Тодоров се води при закрити врати, за да не станат явни данни, които биха внесли отново паника в обществото.

От изявлението стана ясно и още нещо – направен е опит за влизане в контрола на поливни системи, които се намират пред парламента.

Целта е била чрез компютър да се манипулират поливачките и при пристигане на депутати, министри и делегати те да бъдат пръскани с вода, което да внесе смут и да ги унижи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK