Прокуратурата влиза и в НЕК заради неизгодни договори

Румяна Арнаудова, снимка: БГНЕС

Прокуратата ще влезе днес и в Националната електрическа компания (НЕК), твърди Нова телевизия, като допълва, че проверката била заради сигнал за сключване на договори за услуги, за които НЕК имала административен капацитет, но въпреки това ползвала външни фирми.

"Днес също сме предвидили следствени действия в една институция. Уверявам ви, че действаме по график", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обяче отказа да каже в коя институция ще са действията.

"Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители", заяви Арнаудова.

Преди няколко дни прокурори влязоха в КЕВР и започнаха разследване на действия на служители на агенцията от минали периоди. Влизането на прокуратурата стана след като едно от последните решения на регулатора беше за повишаване на цената на природния газ и съответно на парното и топлата вода. Срещу това решение се създаде сериозно обществено недоволство, а КЕВР беше обвинена, че не защитава обществения интерес.

Прокуратурата се активира и в друга държавна агенция в последните дни - Агенцията "Пътна инфраструктура". Първото разследване, което се води е за изчезнали документи от пакета обществена поръчка за "Струма". Срещу бившия главен секретар на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Гайтанджиев беше повдигнато обвинение за укриване на документи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK