Хиляди гърци протестират днес заради Македония, опозицията не приема "македонски език и нация"

Снимка: Associated Press

В най-малко 13 града в Северна Гърция се очакват протести с искане да не се прави компромис за името на Македония, пишат медии в двете страни и радио "Свободна Европа". В някои от тях са изявили готовност да се включат и организации от гръцката диаспора в Европа.

Демонстрацията, на която организаторите се надяват да привлекат до 3 млн. души, се провежда на фона на опити за решаване на продължаващия три десетилетия спор за името между Атина и Скопие. Премиерите на двете страни - Алексис Ципрас и Зоран Заев, казват, че са близо до решение, но най-големите опозиционни партии, съответно "Нова демокрация" и ВМРО-ДПМНЕ, отхвърлят условията на преговорите. По-рано и недоволни граждани в Скопие протестираха срещу готовността на Македония да прави отстъпки.

На пресконференция в края на май организаторът на гръцкия протест Михалис Пацикас обяви, че участниците ще окажат силна съпротива на политическите лидери. Според него демонстрантите и опозиционните групи, които ще се включат, имат подкрепа от гръцкото духовенство и от кметове в редица населени места.

"Правителството не разбра посланието," изпратено от предишни демонстрации, и "ние не сме просто малка шайка", каза Пацикас. Той има предвид посланието на протестиращите през февруари, когато според организаторите над милион и половина души са се събрали в Атина и стотици хиляди - на предишен митинг в Солун, с искане бъдещото име да не включва термина "Македония", за да не се проявяват претенции към географската област в Северна Гърция.

И трите приемани от двете страни предложения в момента съдържат термина - "Северна Македония", "Нова Македония" и "Горна Македония".

Организаторите искат също така всякаква сделка за името да бъде гласувана на референдум и в Гърция (както това ще се случи в Македония). /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK