Синът на загиналия край Шабла пилот съди авиобаза "Граф Игнатиево"

Снимка: БГНЕС

По данни от исковата молба става въпрос за 2967 допълнителни работни часа

Апелативният съд в Пловдив върна дело на Окръжен съд-Пловдив, образувано по жалба на 12-годишния Александър Терзиев - син на загиналия военен пилот подполковник Валентин Терзиев, за неизплатен извънреден труд. 

Синът на пилота, загинал на 9 юни, съди Трета авиобаза "Граф Игнатиево". По данни от исковата молба става въпрос за 2967 допълнителни работни часа за времето от 26 май 2010 г. до 9 юни 2021 г., за които летецът не е бил компенсиран с почивка. Така синът му настоява за обезщетение от 70 000 лева.

Ищецът твърди, че неговият баща е бил задължен да дава дежурства при условия, определени в уставите на Въоръжените сили и други нормативни и административни актове, издадени от министъра на отбраната. Александър твърди още, че служебното време над нормалната му продължителност, е следвало да се компенсира с намалено работно време, а то не е извършвано адекватно при службата на неговия баща. В резултат на това към 1 юни 2021 г. (месецът, предхождащ освобождаването му от военна служба) той е имал 2 967 часа общо превишаване на служебното време, което не е било компенсирано с почивка.

Съпругата на загиналия пилот: Няма лица с чувство за вина

В тази връзка момчето твърди, че при този режим на работа отчитането на служебното време на военнослужещите се е извършвало сумарно и когато разликата не е компенсирана с намалено работно време - с почивки до деня на прекратяване на правоотношението, и която разлика всъщност не представлява извънреден труд, то следва по аналогия от Кодекса на труда да се заплаща като извънреден труд, едва след прекратяване на договора за военна служба.

Молбата е подадена до Пловдивския окръжен съд на 28 юли чрез майката на Александър - Димитрина Попова, защото той е малолетен. Със свое определение от 23 септември Окръжният съд постановява, че се касае не за един, а за множество искове, тъй като периодът на неплатения извънреден труд е дълъг, и препраща делото по подсъдност на Асеновградския районен съд. Александър Терзиев обжалва и Апелативният съд в Пловдив се произнася, че искът не е за помесечно дължими суми, а за общо обезщетение, определено към момента на прекратяване на служебното правоотношение на загиналия пилот. Така със случая трябва да се заеме Пловдивския окръжен съд, защото определението на Апелативния е окончателно./ БТА

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK