Прокуратурата в Гоце Делчев разследва случая с уволнения горски стражар от ДЛС "Дикчан"

ДЛС "Дикчан" - с. Сатовча, снимка: Infomreja.bg

Районната прокуратура в Гоце Делчев започна работа по извършено престъпление по служба от уволнения дисциплинарно преди дни от ДЛС "Дикчан" - с. Сатовча горски стражар Цветан Марински.

Институцията е сезирана още във вторник. В помощ на разследването и повдигането на обвинение срещу Марински на прокуратурата е предоставена цялата документация по случая "Марински" ведно с разпитани свидетели и детайли по установяване на престъплението от проверяващите, които в края на миналата седмица след подаден сигнал установиха незаконна продажба на 10 кубика дърва за огрев, натоварени от дома на горския стражар и извозени до купувача им на черно в село Кочан.

Очаква се в скоро време бившият вече горски стражар Цветан Марински да бъде привлечен като обвиняем .

От Районната прокуратура в Гоце Делчев потвърдиха, че ръководството на ДЛС "Дикчан" още на 26 юли е сезирало държавното обвинение според законовите разпоредби и работата по случая "Марински" вече е в ход.

Както ИНФОМРЕЖА писа, горският стражар Цветан Марински бе наказан с дисциплинарно уволнение заради нерегламентирани практики. Заповедта за уволнението му бе подписана в понеделник, а във вторник материалите по установеното нарушение бяха предадени на прокуратурата. 

Извършеното престъпление от Марински бе установено в края на миналата седмица при съвместна проверка на представители на ДЛС "Дикчан", Регионалната дирекция по горите и полицията в Гоце Делчев, които след сигнал спипаха горския стражар грубо да погазва Закона за горите чрез злоупотреба със служебното си положение.

Марински бе заловен в момент на незаконна продажба на 10 кубика дърва за огрев на предварително уговорен купувач от съседното село Кочан. Продадените дърва от Марински са добити по реда на чл. 193 от Закона за горите и са за лично ползване, без право на продажба.

В хода на проверката купувачът от Кочан е потвърдил, че дървата са му предложени от горския надзирател Цветан Марински, като впоследствие е получил превозен билет, издаден от дървопреработвателна фирма.

Установено е, че Марински нееднократно е използвал служебното си положение, за да си осигурява документи с невярно съдържание, които да оправдаят транспортирането на дървата, в случая от къщата му в Плетена до крайния потребител в Кочан. 

Запознати коментираха, че документално далаверата на Марински си била напълно законна, но той вероятно е забравил, че въведената нова система за предотвратяване на злоупотребите чрез видеонаблюдение и проследяване на движението на товарните автомобили чрез джипиеси вече работи успешно и на територията на ДЛС "Дикчан".

Така, именно въведената нова система за ограничаване на злоупотребите и кражбите на дървесина в горския сектор е доказала извършеното престъпление от Марински. Чрез нея станало известно, че продадените от бившия служител на ДЛС "Дикчан" дърва в Кочан не са натоварени и не са собственост на цеха за преработка на дървесина, издал му придружаващия документ, а обратно - те са били натоварени от дома на горския стражар, който се възползвал от привилегията, дадена му по член 193 от Закона за горите, за добиване на дърва за огрев за лично ползване, без да има право да ги продава.

 

КОМЕНТАРИ

до инфото18:50 - 04.08.2016
на къде вървим от шефа до прислужника всеки краде ли краде като за последно - спрете се и помислете а другите след вас. Дай да не се дебнем , че ще се хванем а?
4423:30 - 31.07.2016
корумпираната прокуратура като завърши разследването ще се пройзнесе че е стигнала на пламен на женка му до путката,адът за затворника от бойчиновци и руския шпионин ленко е в ход, сега започва адът за корумпирани съдий като божинов, за прокурори като чилев, темелков, и др. филми и документи уличаващи ги в корупция в особено големи размери ще бъдат качени на интернет страницата, корумпираните комунистически магистрати са вече предадени на конрад-аденауерд, ще видим кой кого.
dsatgadt11:49 - 31.07.2016
Знаете ли песента "За кокошка няма прошка",по голям крадец от Пламен няма в това горско.Докато Боро е зад гърба на Пламен,така ще бъде.Рано или късно ще ги замерваме с камъни тези продажници.Брандо е изкупителна жертва.
големия БОС22:59 - 29.07.2016
и аз продавам дърва но само за сериозно купувачи - ако ти се купува ми звънни ако ли не си чакай реда два месеца пред горското. Всеки ден съм в Сатовча под върбата или в АйвазОскоТУ заведение - може и там да се запишеш. Брандо а твоите два три камиона мога да ти ги купя като стои та гледаи как се прави

FACEBOOK