"Франкофоли" се мести в София, но първо минава през прокуратурата

Румен Томов, снимка: Infomreja.bg, архив

В Благоевград ще има равностойни по престиж фестивали, увери кметът Румен Томов

Прокуратурата вече е сезирана за "Франкофоли" в Благоевград.

Всички документи по организирането на фестивала днес са предадени в ръцете на държавното обвинение, заяви на пресконференция кметът Румен Томов.  

Преди дни градоначалникът е провел телефонен разговор, а вчера е получил и писмен отговор от художествения ръководител на фестивала, който притежава правата - Жерар Понт. В него се посочва, че "Франкофоли" официално се мести в София.  

Преди три дни проведох телефонен разговор с Понт, с преводач, и първият въпрос от негова страна беше дали Община Благоевград има желание да провежда фестивала в града. На този въпрос дадох положителен отговор, защото трябва да се надграждат и развиват традициите.

Понт заявил, че тъй като няма време, а организацията на фестивала трябва да започне, се свързал с „Атанас и Шопова“ (цитира кметът), и те казали, че ще го организират в София и ще му гарантират плащането на изпълнителите.

В Благоевград ще има равностойни по престиж фестивали, за чиято организация ще проведем обществена поръчка за около 600 000 лева, при ясни правила и пълна прозрачност, увери Румен Томов. 

Според кмета сумите, инвестирани в провеждането на фестивала за популяризиране на френската музика, са огромни, а на много места средствата са дублирани. Това е и основната причина да бъде сезирана прокуратурата.

Общинската фирма „Благоевград Фест“, която наскоро бе закрита с решение на Общинския съвет, бе сред основните организатори на фестивала. Мотивите на общинската администрация за прекратяването й бяха, че дружеството е извършвало незаконни дейности, заобикалящи Закона за обществените поръчки.

За 9 месеца фирмата е натрупала печалба от 50 000 лв. В нея са работили 4-ма души с месечна заплата 1250 лв., чиито служебни ангажименти са се припокривали с тези на работещите в отдел "Култура и хуманитарни дейности".

По думите на кмета Томов нагледен пример за заобикалянето на закона от страна на "Благоевград фест" е фестивалът "Франкофоли".

Общината е сключила договор с френското дружество, съгласно който за цялата организация, хонорари и техника, е трябвало да се платят 460 000 лв. На двама от изпълнителите от общинския бюджет през отдел „Култура“ са изплатени 100 000 лв. и още 70 000 лева - през "Благоевград фест". Въпросните двама изпълнители са Моранди и Дан Балтън, като на тях е трябвало да бъде платено от френската фирма.

За самата организация Министерството на културата е превело на „Благоевград Фест“ 40 000 лв. за осветление, озвучаване и сцена. Успоредно с това с отдел „Култура“ са сключени допълнителни договори за озвучаване, отделно за сцена и за осветление. Тези договори възлизат на скромната сума от 410 000 лв., изчисли заместник-кметът Ясен Попвасилев. Допълнително за организация са платени 83 988 лв.

Общинската фирма „Благоевград Инвест“ е получила за озвучаване, осветление и други организационно дейности още 150 000 лв. от тези 450 000 лв. 

Целият бюджет на „Франкофоли“ през 2019 г. е бил 1 720 000 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK