Прокуратурата разследва злополуката в рудник "Ораново"

Снимка: Infomreja.bg

Под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Благоевград е започнато досъдебно производство за злополуката в симитлийския рудник "Ораново". 

При инцидента, който стана тази сутрин около 4 часа, пострадаха двама миньори. 

Разследването ще установи дали уврежданията на работниците са в резултат на незнание или немарливо изпълнение на занятие, представляващи източник на повишена опасност. Престъплението е по чл. 134 от Наказателния кодекс. 

По делото се извършват активни действия по разследването - оглед на местопроизшествието, разпити на свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза за установяване на причинените увреждания на пострадалите миньори. 

Служители на инспекцията по труда, дознатели и експерти от Министерството на енергетиката влязоха в рудника за установяване на причините за трудовата злополука. 

На място са директорът на ОДМВР-Благоевград Росен Танушев, областният управител Бисер Михайлов и заместникът му Асим Адемов, директорът на Инспекцията по труда Петър Попадиин.

По информация на полицията 42-годишният Емил Пелтешки и 37-годишният Йордан Петров са пострадали вследствие на откъснат скален къс.

С по-тежки травми е Емил Пелтешки, който е транспортиран за "Пирогов". Той е с фрактура на лумбален прешлен. Йордан Петров е със счупени подбедрици и е настанен в частната болница "Пулс". 

Това е поредната злополука в симитлийския рудник. На 16 юли 2013 година при свлачище загинаха четиримата миньори Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов, а друг почина при издирвателната акция.

 

Областният управител Бисер Михайлов и заместникът му Асим Адемов, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK