Прокуратурата разследва пожара над Мечкул. Чакат жандармеристи. Въздухът не е замърсен!

Снимка: Infomreja.bg

Окръжната прокуратура в Благоевград започна разследване на причините за големия пожар над симитлийското село Мечкул, унищожил хиляди декари горски територии.

„Преди половин час се обадих на главния прокурор Сотир Цацаров да го запозная с последната информация по случая. Прокуратурата вече прави втора проверка съвместно със служители на ОДМВР-Благоевград. Образувано е досъдебно производство срещу неустановен до момента извършител на пожара“, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев на нарочен брифинг на сформирания кризисен щаб.

Пожарът е локализиран от две страни. В 9 часа сутринта започна контролираното пускане на хората от евакуираното кресненско село Ощава по домовете им. По обяд достъпът вече се осъществява свободно.

Очаква се в скоро време да падне забраната и за живеещите в с. Сенокос, община Симитли.

Критична остава ситуацията в село Стара Кресна, където пламъците продължават да бушуват.

Заради двата прекъснати далекопровода кривият тунел на главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле остава неосветен. Водачите да се движат по трасето със съобразена скорост и повишено внимание, им препоръча Радев.

Той информира, че над 530 души участват в гасенето, като всеки момент се очаква на място да пристигнат и жандармеристи заедно с високопроходима техника.

Вътрешният министър подчерта, че бедствието не е повлияло на качеството на въздуха. „Въздухът не е замърсен, хората не бива да се притесняват“, увери той.

Никола Николов

В сутрешните часове територията, обхваната от пожара, е била разделена на 4 сектора: Стара Кресна – Мечкул, Мечкул – Сенокос, Сенокос – Ощава и южния участък.

„В първите два нещата вече са под контрол. Най-тежкият район бе Сенокос – Ощава, където има участък от стотина метра, намиращ се дълбоко в дерето. Ако се вземе решение хеликоптерите да се включат и следобед, там ще им е първата точка“, каза директорът на ГДПБЗН, главен комисар Николай Николов.

Той обаче призна, че положението в южната част е критично. „Засега не можем да сме спокойни. Там работят предимно военни. Изпращаме допълнително сили и средства. Районът се доближава до стария пожар отпреди месец“, уточни Николов.

Спасени от огнената стихия са стотици къщи. В повечето от тях не са живеели хора. Три постройки са с изпепелени покриви. Те обаче са строени от камък и по-лесно биха могли да се възстановят, каза още Николай Николов.

Продължават съвместните усилия на пожарникари и служители на горското предприятие и НП „Пирин“. Целта е огънят да не навлезе в зоната на природния парк.

„Добрата новина е, че въпреки тежките условия нямаме загинали граждани и наши служители. Хората, които работят тук повече от 36 часа, се сменят поетапно. Получихме подкрепа от Пазарджик, Пловдив, София, Кюстендил, Перник, Ихтиман. С две думи – цяла Югозападан България помага на колегите си от Благоевград“, отбеляза още шефът на ГДПБЗН.

Според него ако всички планирани действия се изпълнят от гасаческите екипи и ако няма непредвидени обстоятелства, към края на деня пожарът може да се контролила вече от три страни, без риск за разрастването му.

„Ако сутринта не бяхме оптимисти, то сега можем да се наречем умерени оптимисти“, заяви още Николов. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK