Нено Димов се срещна с кметовете на общините от Рила планина

Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна днес в Благоевград с кметовете на общините в района на Рила планина, за да ги информира за мерките, които ще бъдат предприети от страна на държавата във връзка с осъдителното решение на Съда на ЕС, с което България е задължена да определи нова защитена зона за опазване на дивите птици, обхващаща ниските части на Рила планина. Целта на срещата беше местните общности да бъдат запознати с мерките, които ще бъдат предприети, и да се намери баланс между опазването на природата и развитието на общините в района на новата зона.

На 26.04.2018 г. Съдът на Европейския съюз постанови Решение по дело С-97/17, Европейска комисия срещу Република България, съгласно което „като не е обявила за специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина, Република България не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици“. Решението на Съда на ЕС е установително, като с него не се налагат финансови санкции на България. Съгласно Договора за функционирането на Европейския съюз ако Съдът установи, че държава членка не е изпълнила свое задължение, тя е длъжна да предприеме необходимите мерки за изпълнение на съдебното решение. Всички органи на съответната държава трябва да осигурят изпълнението на решението в кратки срокове, посочи министър Димов.

След като ГД „Околна среда“ към ЕК изиска от страната ни да съобщи какви мерки е предприела, за да се съобрази с обявеното Решение на Съда, България пое ангажимент през лятото на 2018 г. да внесе за ново разглеждане от Националния съвет по биологично разнообразие предложението за нова защитена зона за птиците BG0002129 „Рила буфер”. След това зоната трябва да бъде определена с решение на Министерския съвет.

Министърът запозна кметовете с обхвата на последното предложение за определяне на защитена зона за опазване на дивите птици в останалата непокрита от зони част на орнитологично важно място „Рила“. Предмет на опазване в проектозоната, съгласно това предложение, са 17 вида птици, посочени и в съдебното решение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK