Прокуратурата протестира домашния арест на убиеца от "Димитър Миленков"

Снимка: Infomreja.bg

Софийска градска прокуратура ще оспори изводите на Софийски градски съд

Състав на Софийски градски съд не е приел доводите, изложени в искането на Софийска градска прокуратура за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.Г., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 124 ал. 1 от НК.

Двадесет и осем годишният мъж е бил привлечен в качеството на обвиняем по наказателно производство, започнало на 05.06.2020 г. във връзка със смъртта на шестнадесетгодишния Б.Б. в столичния квартал „Димитър Миленков“. В резултат на незабавните действия от страна на органите на реда и прокуратурата извършителят на деянието е бил установен – А.Г. В хода на разследването е станало известно, че той умишлено нанесъл на пострадалия средна телесна повреда, вследствие на която настъпила смъртта на пострадалия.

След задържането му за срок до 72 часа, прокуратурата е внесла в съда искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение спрямо обвиняемия.

Във вчерашното съдебно заседание прокурорът от Софийска градска прокуратура е изложил мотивите за това - наличието на изискуемите от закона две предпоставки за неговото задържане. Това са съпричастността на обвиняемия А.Г. към извършеното тежко умишлено престъпление, както и
реалната опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Държавното обвинение е посочило, че в случая се касае за изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца. Били са представени данни за това, че обвиняемият А.Г. е предлагал парични суми на пет лица, за да свидетелстват, че смъртта на Б.Б. е настъпила вследствие на удар от кон. Приложено е било свидетелство за три други осъждания. Въпреки това, съдът е приел, че няма опасност обвиняемият да извърши друго престъпление. Поради това му е определил домашен арест.

Софийска градска прокуратура ще оспори изводите на Софийски градски съд като неправилни и незаконосъобразни. Предстои да бъде внесен протест, с който ще иска да бъде отменено първоинстанционното определение относно мярката за неотклонение спрямо А.Г., като тя да бъде изменена в „задържане под стража“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK