Прожектират едни от най-добрите филми за зимни спортове в кинопанорама „Snow cinema" в Банско

Едни от най-добрите филми за зимни спортове – спускания на олимпийско ниво, наситени с адреналин фрийрайд, скикайт и смразяващи линии, ще бъдат представени по време на кинопанорама „Snow cinema"в Банско.

Прожекциите могат да се гледат на 25, 26 и 27 февруари от 18:00 часа в киносалона на Посетителския информационен център в курортния град. 

Организаторите от община Банско и сдружение “Международен фестивал на планинарския филм” са подготвили програмата, която ще включва 12 филма от Австрия, Италия, Франция, Съединените щати и Аржентина. 

Публиката ще може да се наслади на невероятни места за ски и сноуборд като Курилските острови в Тихия океан (Руската федерация), Гренландия, Скалистите планини в Северна Америка и Алпите. 

Ще бъде представен и филм за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, тренирал първи италианските скиори от националния тим. 

Освен това ще има и скиорски кадри в Андите – чак от началото от 30-те години на XX век, монтирани във филма „Песен, изгубена в снеговете“.

Входът за всички прожекции ще бъде свободен

А самата програма ще включва следните заглавия:

ПЪРВИ ДЕН

18.00-18.10 – “Ски плюс балон с горещ въздух”  (Австрия, 2015, Йоханес Айцетмюлер, 10’/ “Heimschnee Balloonskiing”/  “Balloonskiing, Austria, 2015, Johannes Aitzetmueller, 10’)

 “Балуун скиинг” е нещо ново, което хрумва на тиролска група около екстремния катерач Щефан Кек. Фрийрайдърите Щефан Агер и Андреас Гумпенбергер и приятелите им се издигат до някой връх с балон с горещ въздух и така осъществяват дълго лелеяната си мечта – колкото се може по-бързо и по-екологично да се наслаждават на девствения, дълбок сняг. Но това начинание крие много предизвикателства и неизвестности... Филмът е специално монтиран за кинофестивала в Санкт Антон (Австрия) като откъс от “Домашен сняг”, който след тригодишен производствен период излиза на екран през 2016 година.

18.10-19.02 – “Онекотан – изгубеният остров” (Австрия, 2015, Симон Тус, 52’/ “Onekotan - The Lost Island”, Austria, 2015, Simon Thuss, 52’)

Уникалният и спиращ дъха Онекотан е един от огнения кръг на вулканичните Курилски острови. Това необитаемо парче суша се намира между Камчатка и Хокайдо, в едно от най-бурните и най-студените морета в света. А в същото време е едно най-красивите места на Земята – с идеално кръгло вулканично езеро, в средата на което се намира вулкан. Остров в острова! През 2015 г. Матиас Хаунхолдер, Матиас Майр и Фил Майер решиха да посетят това очарователно място, за да карат ски. И така изживяха едно от най-големите приключения в живота си.

Официалната премиера на филма бе на 14 октомври 2015 г. в “Овалното кино” на Европарка в Залцбург. Международната премиера на филма бе на Банскофилмфест‘ 2015.

19.02-19.50 – “Лео Гасперл и елегантността на завоя”, Лука Бих, Андреа Бруньоли, Италия, 48’ (“Leo Gasperl l’ eleganza della piega”/ “Leo Gasperl the elegance of the turn”), Luca Bich, Andrea Brugnoli, 2005, Italy, 48’)

Филм за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини, актьор във филми на Луис Тренкер и Лени Рийфенщал, учител по ски на кралски особи и на най-видни личности, моден дизайнер, фотограф и писател. През 1931 г. в той постига фантастичен световен рекорд за скорост със ски – 136,600 км/ час, като подобрява с 30 км/ час предишното постижение на австриеца Густав “Гуци” Ланчнер от 105, 675 км/ ч.

Филмът е финалист в конкурсната програма на Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (Италия) през 2005 г.

19.50-20.05 - почивка

19.50-19.55 – “Проста машина” (Франция, 2015, Грег Хакет, 5’/ “A simple machine”, France, 2015, Greg Hackett, 5’)

Лифтът в Ла Грав е икона на съвременното свобoдно и екстремно ски-каране. Той предлага достъп до необработени и неконтролирани терени и по този начин създава възможности за едни от най-дългите и най-стръмните, превърнали се в класика, спускания в Алпите. Обезпокоен от неясното бъдеще на съоръжението, екипът на филма прекарва една седмица в Ла Грав. Пред камерата застават работниците, които подържат и експлоатират въжената линия, за да изразят тревогата си, че може да изчезне нещо, което за тях и за екстъремните скиори означва толкова много.

19.55-21,06 – “На ръба [очарованието]” (Австрия, 2015, Даниел Фалк, 71’/ “spurbar [die Faszination]”, Austria, 2015, Daniel Falk, 71’)

Има места за спускане за всекиго и за всички. Трудно е да откриете къде искате да оставите следи от ските си. Деветима скиори с напълно различна подготовка – трима начинаещи, трима амбициозни фрийрайдъри и трима приятели, за които ските за начин за забавление, решават да предприемат това търсене. Но планините не са нито детски площадки, нито терен за развлечения и се налага райдърите да преосмислят отношението си към тях.

ВТОРИ ДЕН

18.00-18.51 – “През ледовете – победното прекосяване на Гренландия” (Австрия, 2013, Себастиан Копеланд, 51’/ “Across the Ice - The Greenland Victory March”, Austria, 2013, Sebastian Copeland, 51’)

През 2010 г. Себастиан Копеланд и Ерик Макнейър-Лондри преодоляват 2300 километра през ледения щит на Гренландия, като в един дните поставят световен рекорд за преминато разстояние със ски и кайтове – 595 километра за 24 часа! Малко преди края на начинанието прекарват една седмица в малката си палатка, изчаквайки отминаването на ужасна буря.

18.51-18.55 – “Предсказателят” (САЩ, 2015, Грег Хакет, 4’/ “The forecaster”, USA, 2015, Greg Hackett, 4’)

Какво означава да си отговорен за любителите на извънпистовото каране? По-често отпреди и все повече хора взимат решения въз основа на прогнозите за времето. Защото от това зависи личната им съдба, а също съдбата на семействата им. Един от най-опитните американски специалисти в областта на лавинните прогнози – Дрю Хардъсти, лансира идеята за нов подход към извънпистовите скиори. Тя се състои не в ограничаване на достъпа им до желаните терени, а в осигуряване на пълна информация за опасностите, които крият. Камерата проследява един обикновен негов ден в Лавинния център на щата Юта, за да стане ясно колко е важно спазването на определни правила на терена, заплашен от лавини.

18.55-19.10 – почивка 

19.10-21.00 – “Щрайф – пъкълът на спускачите” (Австрия, 2014, Гералд Салмина, Том Дауер, 110‘/ “Streif - One Hell of a Ride”, Austria, 2014, Gerald Salmina, Tom Dauer, 110’)

От 75 г. традиционното ски състезание “Ханенкам” в Кицбюел завършва с незапомнени триумфи и трагедии. Градът, всички австрийци и целият спортен свят се вълнуват от ставащото на легендарната писта “Щрайф”, а надпреварата по нея е едно от най-очакваните и най-вълнуващите спортни събития в света. Истински “Superbowl” за алпийските ски! Филмът ни приближава до това състояние на “колективна лудост”, а главни действащи лица в него са звездите Марсел Хиршер, Ханес Райхелт, Даниел Албрехт, Аксел Лунд Свиндал, Макс Франц, Ерик Гай, Ханс Гругер и др. Дикторския текст четат Дидие Кюш и Дарън Ралвс.

-  Наградата “Роми” за най-добър документален филм, 2015 г.

ТРЕТИ ДЕН

18.00-18.26 – “Антагонист” (Франция, 2014, Микаел Бимбо, Уилям Коше, 26’/ “Antagonist” France, 2014, Mickael Bimboes, William Cochet, 26’)

Филмът “Антагонист”, чиято премиера бе на 28 ноември 2014 г. в парижкото кино “Арлекин”, е плод от съвместната работа на двама фрийрайдъри – Микаел Бимбо и Уилям Коше. Техните възгледи за ските се различават, но любовта им към планината е еднаква.

18.26-19.39 – “Песен, изгубена в снеговете” (Аржентина, 2014, Франсиско д’ Еуфемиа, 73‘/ “Canción perdida en la nieve”/ “Song lost in the snow”, Argentina, 2014, Francisco d' Eufemia, 73’)

В началото на 50-те  години на ХХ век група мъже и жени от различни краища на света се събират в Сан Карлос де Барилоче, в подножието на Андите, и поставят началото на аржентинското планинарско кино. Душа на групата е знаменитият скиор Густав “Гуци” Ланчнер от австрийско-немски произход (1910-2011) – световен шампион в дисциплината “спускане” през 1932 г. в Кортина д’ Ампецо и вицеолимпийски шампион в алпийската комбинация от зимните игри в Гармиш Партенкирхен през 1936 г. , брат на Хелмут Ланчнер (1909-1993) – световен шампион по спускане през 1939 г. в Закопане, човек с обширни познания и опит, придобит от съвместната му работа с Лени Рийфенщал. Само за пет години са създадени няколко документални и един игрален филм, наречен “Снежна песен”. Но последният претърпява търговски провал, а оттам и цялото начинание. Ентусиазмът секва и мнозина се връщат по родните си места. С течение на времето споменатите филми са забравени – въпреки впечатляващото си техническо ниво и невероятните сцени с участието на скиори и алпинисти, като Динко Бертончель (роден през 1928 г. в Словения), Джино Пертиле, Гуци Ланчнер. Филмът разказва историята на тези хора, като се стреми да проникне в различни аспекти на живота им. Но преди всичко да извади тях и делото им от забвение.

19.40-19.55 – почивка

19.55-20.08 – “Последната граница” (Австрия, 2015, Флориан Алберт, 13’/ “Die letzte Grenze”/ “Last frontier”, Austria, 2015, Florian Albert, 13’)

Фло Оурли и малък екип от сноубордисти се отправят към едно от най-дивите места на нашата планета. Островът в Северния Атлантик е като казан на капризна вещица, в който се “варят” четирите елемента на величествената природа – земя, въздух, вода и огън. Там четиримата екстремалисти се спускат по няколко смайващи, спиръщи дъха линии. Но най-ценно е затвърждаването на приятелствата – нещо, което може да се случи само в Исландия.

20.08-21.01 – “Каране 4000” (Италия, 2015, Мишел Домен, 53’/ “Riding 4000”, Italy, 2015, Michel Domaine, 53’)

Спийд-райдингът е впечатляващо съчетание между ски и парпапланеризъм. Малкото “хвърчило” позволява с лекота да се прехвърква над особено опасните, непреодолими със ски участъци, предизвиквайки спиращи дъха емоции. Лука и Матия с малко пари, но с огромна страст се впускат в приключението да се спускат и летят по склоновете на върхове с височина над 4000 метра в най-високия масив в Европа – Алпите. Това е тяхната история. Историята на първата в света трилогия от спускания спийд-райдинг от Монблан, Монте Роза и Матерхорн, която разказва за спортни амбиции, скорост, планини и страст. Но в крайна сметка за най-важното – приятелството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK