Прожекции в Кюстендил на филма за дивите птици в България

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

На 8-и ноември Архангеловден, в залата на  Възрожденско училище в Кюстендил от 11:00 и 14:00 часа ще има прожекции на документален филм за дивите птици в България „Те отлитат”.

Прожекциите са организирани от Община Кюстендил и Българско дружество за защита на птиците, с вход свободен.

40-минутният филм - в 5 малки истории, разказва за едни от най-редките и застрашени от изчезване видове птици в България - червеногуша гъска, египетски лешояд, царски орел, белоопашат мишелов и къдроглав пеликан.

Някъде там, в скованите от студ и лед Тюленово и Дуранкулак червеногуши гъски водят неспирна борба за живот. Над чудноватите силуети на Белоградчишките скали белоопашати мишелови защитават зорко владенията си. В дебрите на Родопите все още скитат египетски лешояди, едни от най-интелигентните птици в света.

Около каньона на река Арда и по скалите на застинали вулкани се боричкат тромави белоглави лешояди. Над обвитите в мистерия каменни долмени в Сакар планина се реят последните 23 двойки величествени царски орли...

Край Бургас любимите на всички ни бели щъркели разкриват хитрия си нрав, ята пеликани се носят като безмоторни самолети над панелните блокове, а женските дъждосвирци живеят в блаженство, обгрижвани от тънкоклюни обожатели сред топлите води на морските лагуни.

Режисьор и оператор на филма е Симеон Цончев. Консултант орнитолог - д-p Петър Янков, сценарист - Огнян Стателов.

Оригинална музика - Мая Попова и Филип С. Филипов

Продуценти – Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Моно Колектив

Финансиране – Фондация Америка за България.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK