Програмата за развитие на Благоевград бе приета от съветниците

Снимка: Infomreja.bg

Тя бе предложена като точка от дневния ред от председателя на ОбС

С коментари, реплики и дуплики започна сесията на благоевградския ОбС. Основната тема, която отново противопостави съветниците бе предложената Програма за развитие на града, представена вчера от председателя на Съвета и част от общинските съветници.

Дискусия започна Павлин Янкулски, който помоли председателя на ОбС да бъдат спрени климатиците като преносители на вируси. Той предложи да се освободи зала „Яворов“ за чакащите хора пред РЗИ, така, че хората да чакат на топло. Янкулски приложи още от даренията в Община Благоевград да се закупи скенер за около 1300 лв. Скенерът да бъде за временно ползване на РЗИ. Според Янкулски Общината не се справя с епидемията на местно ниво. Той покани всеки, който иска да участва в Консултативния съвет.

Д-р Пандев отбеляза, че Благоевград е на първо място по бедност. Ние сме тези, които трябва да изведем Благоевград от това състояние. Той предложи план за развитие на бизнеса и привличане на инвеститори, както и създаване на индустриална зона. Изказването на Пандев е във връзка с предложения вчера план от председателя на ОбС и представители на политическите групи в местния парламент. Около 9 млн. би струвало изграждането на зоната.

Красимир Роячки пожела са се направи обща искова жалба до прокуратурата по темата за застрояването на зелени плочки в парк „Бачиново“. Роячки сподели, че изграждането на нова индустриална зона е безсмислена, при положение, че има подписан меморандум с „Индустриални зони“, която компания е могла да изгради зоната без Общината да отделя финанси. Роячки бе категоричен, че освен ГЕРБ в Благоевград никоя друга партия не е направила нищо.

По темата за меморандума Ясен Попвасилев обясни, че компанията „Индустриални зони“ не инвестира в земя, така че този проблем е основен преди изграждането на каквото и да е.

Включи се и кметът Томов. Той каза, че меморандума е за „намерения“, а не за реално изграждане. В местността Черешарника, където се очаква да бъде зоната, комуникациите са много трудни за изграждане и самото място е неподходящо. А инвестиционното намерение за изграждане на нова зона е по Фонд ФЛАГ и „никой не е казал, че ще бъдат изразходвани всички 9 млн.“.

Калоян Ханджийски каза, че предложенията на съветниците – „спасители“, са несериозни и „смешни“. Ясно е дефинирано кой разписва какво да се прави в града, опитвате се да правите паралелна власт, струи див популизъм и кандидаткметска кампания на А.Т., заяви съветникът. Според него има програма, която да се следва, а не да се гласува в зала друга такава.  

Друг проблем, отбеляза Пандев, е недостигът на места в детските градини, заради което се налага изграждането на нови сгради, както и за училища, за да се ликвидира двусменния режим. Пандев отбеляза и крайната нужда от ремонти на някои училища като СУИЧЕ и 7-мо ОУ.

Сред приоритетите на Пандев и групата на БСП е изграждането на още детски площадки в кварталите и реновиране на ВиК мрежата в общината, както и екологични градски автобуси.

Предложенията включват още реставриране и обновяване за 4 млн. лв. на кв. „Вароша“ и парк „Македония“ – за 9 млн. лв.

Колкото и да са големи различията ни, трябва да намерим начин да се обединяваме, Благоевград има нужда от нашето съгласие, каза д-р Пандев, предлагайки програмата на БСП за гласуване.

Кирил Илиев отбеляза няколко улици в града, които са крайно належащи да се ремонтират. Илиев отново каза, че програмата не е с пожелателен характер и че трябва да има приемственост между направеното в предния мандат от кмета Камбитов. Реплика направи Илиев по повод изказването на Ханджийски. Илиев обясни, че колегата му не познава ЗМСМА и по-точно член 62.

Рашко Динков пък заяви, че най-лесният начин да има нови работни места е да се помогне на хората, които вече работят – които са на пазара. „Вярвайте ми, хората се занимават с битовизми. Апелирам да направим сектори, които да помагат на бизнеса.“

Бившият председател на ОбС- Радослав Тасков, каза, че дискусията е излишна, защото днес се приема програма за развитие на града, а не инвестиционна програма. Тази програма посочва това, което ние като ОбС смятаме за належащо да се свърши и да се насочи вниманието на кметския екип към определени точки, които да бъдат заложени и в инвестиционната програма, която пък по всяко време може да бъде допълвана, каза Тасков.

Андон Тодоров като вносител на предложението за Програмата е изцяло съобразена със ЗМСМА и адмирира групата на БСП да се включи в предложената вече програма, а не да има втора паралелна. „Знам, че на някой му се иска председателят да не работи, но няма как това да стане“, каза Тодоров и обясни, че програмата е в помощ на кметския екип, който ще изготвя проектобюджета.

Той заяви, че в тримесечен срок кметът е трябвало да предложи програма и да се отчете за изпълнението ѝ, но такава не е предложена и е нарушен Законът.

В крайна сметка Програмата и стратегия с приоритетите на Община Благоевград за срок на мандат 2019-2023 година бе приета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK